Európa kulturális fővárosa – sötétben

A román állami hírügynökség, az Agerpres úgy számolt be a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program háromnapos nyitórendezvényről, hogy meg sem említette: a Ceaușescu-rezsimet idéző áramszünet keretezte a parádésra tervezett eseményt. Az is a csak sorok mögé bújtatva jelent meg, hogy a román államfő nem ért rá Temesvárra utazni…

Adina Pintilie képzőművész-rendező Te egy más én vagy – A test katedrálisa című projektjét mutatták be premierként tegnap a nyitórendezvényen. Ez a „projekt” képviselte Romániát 2022-ben az 59. Velencei Biennálén, most a Román Kulturális Intézet támogatása révén tekinthető meg Kunsthalle Bega kiállítótérben. A román művész alkotása április 30-áig látogatható Temesváron, majd októbertől jövő év februárjáig Stuttgartban állítják ki.

A Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program megnyitó ünnepségén felolvasták a „fővédnök” Klaus Iohannis államfő üzenetét, amelyben sok sikert kívánt a szervezőknek, hangsúlyozva, hogy ez a cím fontos mozzanata a város huszonegyedik századi történetének. Az egyik elnöki tanácsos által tolmácsolt üzenetben az államfő felidézte, hogy nem volt könnyű elnyerni a kulturális főváros titulust, amelyért 14 város versengett. Temesvár ambiciózus és innovatív programjának köszönhetően nyerte el a babérokat: a Light Your City gyümölcsözteti a város és térsége kulturális erőforrásait, és egy megújult polgári elköteleződést ajánl, azzal a céllal, hogy Temesvár európai jelentőségű kulturális központtá váljon. „Kívánom, hogy ez a cél megvalósuljon!” – üzente Iohannis, akinek nem volt semmilyen más hivatalos elfoglaltsága tegnap, mégsem méltóztatott leutazni Temesvárra, ahol több mint száz magasrangú funkcionárius volt jelen 41 országból, beleértve az Európai Unió több képviselőjét.

A román kormányfő, Nicolae Ciucă távollétét is beharangozták korábban, végül mégis megjelent – a bukaresti kultuszminisztérium is „csalódását” fejezte ki korábban, helyi civil szervezetekkel összhangban, amiért az állami főméltóságoknak nem fontos Temesvár –, és részvevője lehetett annak a kínos áramszünetnek, ami az operában tartott ünnepi koncertet zavarta meg. A miniszterelnök utóbb megjegyezte, hogy a technikai előkészületek nyilván nem voltak megfelelőek, ami egyben azt is jelzi, hogy a bukaresti államvezetésnek fogalma sincs róla, hogy  a Bánság és azon belül „Temesvár, Európa kulturális fővárosa” hetek-hónapok óta áramellátási zavarokkal küzd, az elavult rendszerek és a degradált infrastruktúra miatt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egy egész maffiát építettek ki a brüsszeli politikusok

Következő hír

Nyugat-Európában van válságban a sajtószabadság

Related Posts
Total
0
Megosztás