Egy egész maffiát építettek ki a brüsszeli politikusok

Két új gyanúsított is lehet a brüsszeli korrupciós ügyben. Egy elfogatóparancsból mintegy mellékesen kiderült, a belga ügyészek már nyomoznak egy belga és egy olasz baloldali képviselő ellen. Egyikük az eddig érinthetetlennek tűnő, ám már a kezdetektől fogva az ügybe belekeveredő belga szocialista Maria Arena, a másik érintett az olasz baloldali Demokrata Párt egyik EP-képviselője, Alessandra Moretti. Brüsszeli források alapján mindkettejük ellen nyomoznak.

Arena és Moretti a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) nevű, baloldali európai parlamenti képviselőcsoport tagjai, akárcsak Gyurcsányné és a Gyurcsány-párt valamennyi EP-képviselője. Az S&D frakció tagja Ujhelyi István is, aki az MSZP-ből kilépett ugyan, de a baloldali európai parlamenti csoportosulásból nem.

Két újabb nagy névre terjesztette ki a nyomozást a belga ügyészség – ez derült ki az olasz baloldali európai parlamenti képviselő, Andrea Cozzolino letartóztatási parancsából. A brüsszeli Politico birtokába jutott dokumentum név szerint említi az Európai Parlament emberi jogi albizottságának korábbi vezetőjét, a belga szocialista Maria Arenát, aki a botrány miatt volt kénytelen lemondani a posztjáról. Arena neve a kezdetektől fogva felmerült a botrányos ügyben, hiszen az egész az ő bizottságától indult, ezer szállal kötődtek hozzá a tavaly letartóztatott képviselők, de saját magának is voltak érdekes megnyilvánulásai. Ennek ellenére eddig érinthetetlennek tűnt. Egészen mostanáig.

A Világgazdaság arról ír a Politicóra hivatkozva, hogy a brüsszeli lap megszerezte a múlt héten egy nápolyi klinikán letartóztatott Andrea Cozzolino ellen kiadott elfogatóparancsot, amelyben a belga ügyészek név szerint említik Maria Arenát mint akinek köze lehet az ügyhöz, és ki kell rá is terjeszteni a vizsgálatot, de szintén megemlítették az olasz EP-képviselő Alessandra Morettit

A nyomozók szerint Arena és Moretti is tagja volt annak a négyesnek, amelyben Cozzolino és a szintén letartóztatott belga EP-képviselő, Marc Tarabella is benne volt, ők együtt dolgoztak Pier Antonino Panzeri európai parlamenti képviselővel, aki az összes szálat összefogta. Panzeri jelenleg is börtönben van, de a hírek szerint vádalkut kötött információkért cserébe. Az ő telefonján talált üzenetekből sikerült a belga hatóságoknak felvázolniuk a hálózatot.

A brüsszeli korrupciós botrány tavaly év végén rázta meg Európát, amikor kiderült: több magas rangú EP-képviselő is készpénzt, illetve ajándékokat fogadott el Marokkótól és Katartól, hogy cserébe nekik kedvező döntések szülessenek az Európai Parlamentben, elsősorban az emberi jogokat vizsgáló bizottsági üléseken. A botrány főleg a szocialista frakcióra vonatkozik, hiszen az összes letartóztatott képviselő ebből a tömbből került ki.

Marokkó neve az elején egyébként nem merült fel a korrupciós botrányban, csak Kataré, ami miatt a nyugati lapok előszeretettel hívták Katargate-nek az ügyet, ezzel is próbálva jelentékteleníti Brüsszel szerepét. Most viszont úgy tűnik, hogy Rabat is benne volt a megvesztegetésekben, mégpedig azért, hogy a Marokkó által megszállt Nyugat-Szaharával kapcsolatban számukra kedvező döntések és vélemények szülessenek. Ez a terület évtizedek óta vitatott régió, az egy részén hatalmon lévő lázadók régóta függetlennek tartják magukat, míg a Marokkói Királyság – amely az egykori spanyol gyarmat nagy részét megszállta – sajátjaként tekint a területre.

Arena és Moretti a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) nevű, baloldali európai parlamenti képviselőcsoport tagjai, akárcsak Dobrev Klára és a Gyurcsány-párt másik három EP-képviselője (Molnár Csaba, Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila). Az S&D frakció tagja Ujhelyi István is, aki az MSZP-ből kilépett ugyan, de a baloldali európai parlamenti csoportosulásból nem. A nyilvánosságra került fényképek alapján Ujhelyi több alkalommal közös rendezvényen vett részt a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével, Eva Kaili görög baloldali politikussal, aki szintén S&D-tag.

De a korrupciós csúcsbotrány felgöngyölítése rendkívül lassan halad, ha egyáltalán haladhat: Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek nem kell nyilvános meghallgatáson felelnie a Pfizer-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ellentmondásokra. Az elnökök konferenciájának − melynek az összes európai pártcsalád vezetője, valamint az Európai Parlament elnöke is tagja − erre vonatkozó döntését széles körben kritizálták EP-képviselők, mondván, így nem lehet felelősségre vonni az elnököt. A Pfizer gyógyszeripari vállalat tisztviselői, lobbistái továbbra is látogathatják a parlament épületeit…

Total
0
Megosztás
Előző hír

A román vasút a harmadik világba való

Következő hír

Európa kulturális fővárosa – sötétben

Related Posts
Total
0
Megosztás