Europa Nostra-díjat kapott a kolozsvári Vallásszabadság Háza

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra most hirdette ki az Európai Unió Kreatív Európa programja által finanszírozott Európai Unió Kulturális Örökség Díj / Europa Nostra Díj 2022-es nyerteseit.

Idén, amikor Európa legrangosabb örökségvédelmi díjainak 20. évfordulóját ünnepeljük, 18 európai országból 30 kiemelkedő örökségvédelmi teljesítményt díjaztak. Az idei győztesek között van a kolozsvári Vallásszabadság Háza is, amit helyreállítás és adaptív hasznosítás kategóriában díjaztak.

A győzteseket szeptember 26-án Prágában, a nemrég felújított Állami Operaházban megrendezésre kerülő Európai Örökség Díjátadó Ünnepségen ünneplik, amelynek társszervezője Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa és Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnöke. Idén az Európai Bizottság és az Europa Nostra örökségvédelmi szervezet által közösen meghirdetett Európai Örökségi Díjban / Europa Nostra Díjban, öt kategóriában 18 ország 30 projektje részesül.

A kolozsvári Vallásszabadság Háza, a volt unitárius püspöki rezidencia az egyik legkorábbi, számos látványos XV. századi építészeti részletben gazdag polgárház Erdélyben. Helyreállítása 2009–2019 között a magyar és a román állam támogatásával, több tucat szakember és helyreállító csapat közös munkája által valósult meg.

A mostani díj egyszerre jutalmazza a helyreállításban résztvevő tervezők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők és a tulajdonos, a Magyar Unitárius Egyház közös erőfeszítéseit és vízióját. A laudációban a zsűri külön kiemelte, hogy egy korábban veszélyeztetett és súlyosan károsodott épület alapos művészettörténeti és régészeti kutatást követő hiteles helyreállításán túl értékelendő, hogy a Vallásszabadság Háza 2018-tól a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit, és ezáltal Kolozsvár egyik fontos és közkedvelt kulturális központjává vált. Mi több, a házban három állandó kiállítás is helyet kapott. A helyreállítás során feltárt jelentős régészeti leletek bemutatása mellett láthatóvá váltak a Magyar Unitárius Egyház művészeti értékeiből, kegytárgyaiból, kézirataiból, könyveiből és festménygyűjteményéből kialakított tárlatok. Szintén értékelendő, hogy a kulturális funkciók, konferencia és kutató központ, valamint kiállítások kiegészítéseként létrehozott gazdasági terek, az étterem és szálláshelyek hosszú távon is biztosíthatják az intézmény fenntartását.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Újabb Tőkés-könyv került be a MEK-be

Következő hír

Július elsejétől érkezik a 700 lejes segély a kisnyugdíjasoknak

Related Posts
Total
0
Megosztás