Felbolydult a román közélet Beke és Szőcs kitüntetésének hírére

Óriási romániai médiaérdeklődés és feszült hangulat kísérte a két politikai okból meghurcolt székely fiatalember, Beke István és Szőcs Zoltán díjátadóját – erről számolt be a budapesti Magyar Nemzetnek a Székelyföldről hazatérő idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.

A budapesti székhelyű, magyarországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlése 2019-ben döntött úgy, hogy a Vasvári Pál-díjat a román börtönökben sínylődő, politikai koncepciós perben elítélt Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak adományozza. Felkérték akkor idősebb Lomnici Zoltánt, a Vasvári Pál-díj korábbi kitüntetettjét, hogy adja át a politikai foglyoknak az elismerést. Ezt a börtönben nem tehette meg, csupán a kitüntetés fotóját mutathatta meg Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

A terrorizmus vádjával elítélt két fiatalembert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű civil szervezet tagjait csak tavaly júliusban engedték szabadon, miután mindketten letöltötték a börtönbüntetésüket. Így most lehetőség nyílt arra, hogy id. Lomnici Zoltán, Tóth Kálmánnal, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökével együtt végre átadhassa a díjat Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

„A román sajtó és politikum az előzetes híradások alapján kiemelt eseményként kezelte a civil szervezet díjátadását, még a román 1-es televízió is eljött a rendezvényre. Sőt, igyekeztek a magyar köztársasági elnököt is belekeverni a történetbe, helyben arról szóltak a hírek, hogy Novák Katalin is jelen lesz az eseményen, noha erről természetesen szó sem volt” – mondta el id. Lomnici. A volt főbíró szerint az események azt mutatják, hogy a trianoni békediktátum után több mint száz évvel még mindig fortélyos félelem munkál a románokban, ezért is indult hisztériakeltés a mostani díjátadás kapcsán is. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke emlékeztetett arra, hogy amíg a két fiatalember börtönben volt, mindent megtettek a kiszabadításukért, kegyelmi kérvényt is benyújtottak, de a román állam hajthatatlan volt. Ezzel a román jogállamiság megmérettetett, és könnyűnek találtatott – emelte ki a volt főbíró.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Újabb kormányzati ötletelgetés Romániában

Következő hír

Május 25-e az egységes adóbevallás határideje Romániában

Related Posts
Total
0
Megosztás