Felemás tanári teljesítmény – fogalmi tisztázással

A rendes tanári állásra pályázók 50,73 százaléka kapott átmenőjegyet az idei vizsgán az óvások elbírálását követően – tájékoztatott ma a román tanügyminisztérium.

Ezt a román állami hírügynökség, az Agerpres magyar nyelvű hírfolyama tette közzé, több magyartalansággal megtűzdelve. A román „profesor titular” (rendes, katedrára kinevezett, meghatározatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező tanár) kifejezést például két helyen is „címzetes tanárnak” írják, holott nyelvünkben a címzetesnek egyetlen jelentése van: olyan személy, aki valamely hivatalnak, méltóságnak vagy állásnak csak a címét viseli a megfelelő hatáskör és javadalom nélkül, másként: tiszteletbeli, emeritus. A hivatali bükkfanyelv és a romániai magyar sajtó, sőt még az akadémiai szféra is sajnos évek, évtizedek óta használja ezt a rossz tükörfordítást (profesor titular=címzetes tanár), és nem tud, nem akar leszokni róla. Az idézett hírben továbbá hibás a „tanügyminisztérium” írásmódja, a magyar helyesírás szabályzat 139. pontja magyarázza meg, hogy miért nem írjuk így: tanügy-minisztérium…

De lássuk a számokat: összesen 5083 óvást nyújtottak be a vizsgázók, 96,69%-uk esetében, vagyis 4915 esetben módosítottak a jegyen: 3062 esetben felfelé, 1853 esetben lefelé. Tehát az óvások elbírálása nyomán a sikeresen vizsgázók, vagyis a hetest vagy annál nagyobb jegyet megszerzők aránya 2,05 százalékponttal, 48,68%-ról 50,73%-ra emelkedett.

A 7-est vagy annál magasabb osztályzatot megszerzők aránya 48,68%-ról 50,73%-ra nőtt. Az 5 és 6,99 közötti jegyek aránya 32,96%. Az egyetem padjaiból idén kikerülő vizsgázók 46,98%-a szerzett 7-es vagy annál magasabb jegyet, míg tavaly 42,65% volt ez az arány. 146 vizsgázó kapott tízest, 12 456 kapott 7 és 9,99 közötti jegyet. A 24 862 dolgozatból 24 843-at javítottak ki a vizsgaközpontokban, mivel 19 jelölt dolgozatát érvénytelenítették a módszertani szabályok be nem tartása miatt.

A rendes tanári státus megszerzéséhez a vizsgázónak legalább hetes jegyet kell megszereznie mind az írásbeli, mind a gyakorlati vizsgán. Az írásbelin megszerzett jegy 75 százalékban, a gyakorlati vizsgán szerzett jegy 25 százalékban nyom a latban a végleges jegy kiszámításakor.

A meghatározatlan időtartamra meghirdetett tanári állások elfoglalása az elért jegyátlagok alapján, csökkenő sorrendben történik július 29-e és augusztus 1-je között. A vizsgaeredményeket a http://titularizare.edu.ro/ oldalon is közzétették.

Arról nem nagyon szólnak a hírek, hogy a korrupcióval átszőtt, átpolitizált romániai tanügyben teljesen esetleges és homályos, hogy hol, mikor, mennyi betöltetlen rendes tanári állás létezik, mit és mennyit hajlandók a „tanügyi illetékesek” meghirdetni. Így a 12 és félezer sikeresen vizsgázott jelentkező közül nem tudni egyelőre, hogy hányaduknak lesz ténylegesen is rendes tanári állása a honi oktatásban.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Összenőtt, ami összatartozik a magyarellenességben

Következő hír

Botrányos, politikailag befolyásolt versenyvizsga zajlott a margittai kórház menedzseri székéért

Related Posts
Total
0
Megosztás