Felújították végre a paszmosi Teleki-kastélyt is

Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit az elsősorban európai uniós forrásokból felújított paszmosi Teleki-kastély. A Beszterce-Naszód Megyei Tanács tulajdonában levő impozáns műemlék épület péntek délutáni megnyitóján a román kormány három minisztere is megjelent, politikai kampánycélzattal.

A 18. század második felében épült, barokk stílusú épületegyüttest 1948-ban államosították, a kommunizmus idején a mezőgazdasági termelőszövetkezet használta, majd a rendszerváltás után üresen maradt, és a megyei tanács tulajdonába került. Felújítására ez nyert közel ötmillió eurós EU-támogatást.

A tegnap este megnyitott ArtCast Teleki fesztivál programjában kiállítások, filmvetítések, koncertek, borkóstolók, gyermekfoglalkozások, helyi termékek bemutatója, illetve lovas hintós kirándulások is szerepelnek. A rendezvénysorozatot vasárnap este a Kolozsvári Magyar Opera előadása zárja.

A Szászrégen és Beszterce között félúton fekvő Paszmos falu ma közigazgatásilag Nagysajó községhez tartozik. Románul Posmuș, németül Paßbusch, helyi szász nyelvjárásban Poospesch, ám ma már nem élnek itt sem magyarok, sem németek. A 14. századtól dokumentált falu a középkorban szász volt, de Kolozs vármegyéhez tartozott, és nem tagolódott be a Szászföldbe, a trianoni diktátum Kolozs vármegye Tekei járásában találta. Urait a Telekiek katolikus ága adta, a kastély és az uradalom utolsó jogos tulajdonosa gróf széki Teleki Ernő volt (1902–1980), akit a szocialista Romániában meghurcoltak, de mégsem hagyta itt szülőföldjét. A paszmosi kastélyt a „román demokrácia” sem juttatta vissza jogos tulajdonosainak.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elképesztő luxusban él a brüsszeli elit

Következő hír

Szinte észrevétlenül ment el

Related Posts
Total
0
Megosztás