Gerendi Anikó újabb „hazatérése”

Metamorphosis ephemeralis címmel Gerendi Enderle Anikó grafikus- és festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben, 2023. október 21-én, szombaton, 17 órai kezdettel.

Az 1952-ben Kolozsváron született, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő és alkotó művész nemzetközi hírnevét nagyváradi munkásságával alapozta meg. Szülővárosának képzőművészeti főiskoláján szerzett diplomát, ezután kerül Biharba, több generációs társával és férjével, Dorel Găinăval megalakították a legendás nagyváradi 35-ös Műhelyt (Atelier 35). Găină-Gerendi Anikó ipari formatervezőként és művészetterapeutaként dolgozott éveken át, majd a tengerentúlra költözött, ahol is elismerések sora kíséri művészi pályáját. Finom grafikai érzékét már a 80-as, de főként a 90-es évektől lekötötte a természetből vett efemer anyag megörökítése, s általuk a mulandóság, az átalakulás filozófiája, az élet értelmének keresése. A mostani kiállításba válogatott 33, akvarell technikával készült koszorú- és kőkompozíciója is főként ebben az időszakban készült, és a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ gondozásában váltak közkinccsé.

A tárlatot dr. Bordás Beáta művészettörténész, az EMÜK vezetője nyitja meg. A 2004 óta külföldön élő, immár Gerendi Enderle Anikó néven alkotó és kiállító művésznek évtizedek óta ez az első nagyszabású önálló tárlata Nagyváradon, amelyre szeretettel várják a reneszánsz értelemben vett rajzos szépség iránt érdeklődőket.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás