Háború az arab bevándorlók és a francia szurkolók között

Szinte még véget sem ért a Franciaország–Marokkó futball vb-elődöntő, máris utcai háború tört ki Montpellier-ben. A dél-francia városban az arab (marokkói és algériai) migránsok rátámadtak a győzelmet ünneplő francia szurkolókra.

Egész Franciaországban óriási volt a félelem és a készültség a meccs előtt, 10 ezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, Párizsban bedeszkázták az üzleteket. De vajon miért éppen Montpellier-ben, ebben a Földközi-tenger partján fekvő városban törtek ki a legnagyobb összecsapások?

Montpellier a francia történelem egyik emblematikus városa. Több mint ezer éves, már a XIII. században kereskedelmi központ volt, ide futott be rengeteg távol-keleti hajó. Itt van a világ egyik legrégebbi egyeteme, még 1239-ben alapította IV. Miklós pápa. Itt tanult többek között Petrarca, Nostradamus, Rabelais, XIII. Benedek pápa és Jacques Curie mellett rengeteg francia tudós és író (mellettük egyébként rengeteg külföldi is, sokan az arab világból) A közel 300 ezres város bortermeléséről is ismert, lakói mindig is büszkék voltak településükre.

Az elmúlt évtizedekben, ahogy sok francia várost, Montpellier-t is nagy számban lepték el a marokkói és algériai migránsok, a város külső területeit szépen fokozatosan egyfajta gettókká alakítva, amelyeknek utcáit migránsbandák uralták. Így itt kiemelkedően nagy a feszültség a múltjukra, kultúrájukra büszke franciák és a francia kultúrát megvető, „kis-algériai”, „kis-marokkói” szegregátumokat létrehozó bevándorlók között.

Giroud

Ennek a két kultúrának a két jelképe a sportban Giroud és Benzema, a két világsztár futballista. A mélyen vallásos, keresztény Olivier Giroud a francia hazafiság jelképe. És a mostani, Katarban zajló és ma befejeződő világbajnokság hőse. Úgy állt a válogatott élére, és állított fel rekordot, hogy előtte egy éve nem hívták be a nemzeti keretbe, mert a helyére az a Karim Benzema került, akit korábban társai szabályosan kiközösítettek, miután részt vett egyik csapattársa megzsarolásában.

Benzemáról amúgy közismert jelenet, amikor a 2015-ös terrortámadások utáni első meccsen (egy Real–Barcelonán) az áldozatok tiszteletére lejátszott francia himnusz végén a kamerák előtt a földre köpött. Mégis ő került be a francia válogatottba, valószínűleg nagyrészt külső, politikai nyomásra is (a muszlim bevándorlók hőse – aki amúgy, persze, a világ egyik legjobb focistája, csak éppen szétverte a közösséget – nem maradhat ki a csapatból, micsoda skandallum lenne).

A négygyermekes Giroud többször beszélt elragadtatással a hazájukat védő vadászpilótákról, még az orléans-i légitámaszpontra is elment egy alkalommal, hogy légi kommandósokkal találkozzon. Minden gólját úgy ünnepli a pályán, hogy a köszönetnyilvánítás, a hála jeleként az ég felé mutat, és büszkén viseli a 23. zsoltár első versszakát tartalmazó tetoválását, amely így hangzik: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm”. Ráadásul Giroud is rengeteg szállal kötődik Montpellier-hez, itt lett gólkirály, innen szerződött Angliába, az Arsenalhoz.

Vele szemben áll Benzema, aki válogatott társa megzsarolásában egy migráns bűnbandával működött együtt, aki eurószázezreket küldött a muszlim terroristákhoz kapcsolódó lyoni mecsetnek (és a péniszéről képeket egy kislánynak).

Négy évvel ezelőtt a francia válogatott Giroud-val és Benzema nélkül lett világbajnok. a legutóbbi Eb-n Benzemával (Giroud-val jobbára a kispadon) omlott össze.

Benzema

Most, hogy Benzema sérülése miatt el kellett menjen a csapattól, Giroud és Griezmann vezetésével szárnyal a válogatott. A szurkolók egy része azért imádkozik, nehogy a közben meggyógyult Benzema valahogy visszakerüljön a csapatba. Állítólag maga Marcon francia köztársasági elnök is ott szeretné látni a pályán…

Azt nem tudni e cikk megjelenése pillanatában, hogy az arab focista elutazott-e Dohába, a döntő helyszínére.

Ez a két világ csapott össze Montpellierben szerdán este. A Giroud-t hősüknek tartó francia hazafiak és a Benzemát hősüknek tartó muszlim bevándorlók világa. Utóbbiak, amikor a francia szurkolókra támadtak, francia zászlókat téptek le, a franciák elleni gyűlöletüket akarták megmutatni.

(Forrás: Origo)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kell egy Lajos!

Következő hír

Még lehet jelölni Mentor Díjra a kiváló oktatókat, nevelőket, trénereket

Related Posts
Total
0
Megosztás