Használt vadászgépeket szerzett be Románia

Megérkezett a Torda melletti Aranyosgyéresre (Câmpia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F–16-os harci repülő – írta meg a budapesti Magyar Nemzet az MTI híradása nyomán, de egy kimondottan idétlen címmel tálalva a hírt: Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F–16-osokat. Ezzel azt a látszatot kelti a kormánypárti lap, mintha Erdély létező és önálló politikai entitásként, kvázi hatalomként saját védelméről dönthet, sőt saját haderővel rendelkezik. Ami nyilvánvalóan nincs így, hiszen Erdély (Transzilvánia) 1920, majd 1947 óta de facto és de jure Románia része, mindennemű autonómia nélkül.

A Portugáliától korábban beszerzett, 17 gépből álló repülőrajjal és a Norvégia által tavaly ősszel átadott, Románia délkeleti részén szolgálatot teljesítő harci repülőkkel együtt a román légierő F–16-osainak számra így húszra emelkedett.

A bukaresti védelmi tárca közleménye szerint az F–16-os repülőgépek NATO-parancsnokság alatt fognak harci járőrszolgálatot teljesíteni a szövetséges légtérben, hozzájárulva Románia és a NATO biztonságához. „Ezek a repülőgépek fontos szerepet játszanak védelmi képességünk erősítésében és bármely támadó szándék elrettentésében a NATO keleti szárnyán, ugyanakkor biztosítják az átmenetet a román légierő számára az 5. generációs korszakba” – idézte a közlemény Angel Tîlvăr román védelmi minisztert. Románia másfél éve kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F–16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs, F–35-ös harci repülőkre.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG–21-esekről az amerikai F–16-osokra. A kormány álláspontja szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légterének védelméhez.

Az átálláshoz szükséges pilótaképzés érdekében tavaly ősszel a dél-romániai, Al-Duna menti Borcea támaszponton alakították ki az Európai F–16-os Kiképzőközpontot. A Hollandia által rendelkezésre bocsátott repülőkön itt a gyártó Lockheed Martin oktatói nemcsak a román és NATO-szövetséges, hanem az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítik arra, hogy a 4. generációs amerikai F–16-osokkal repüljenek.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bemutatta nagyváradi választási programját az EMSZ

Következő hír

Újabb épületet kapott a Sapientia Kolozsváron

Related Posts
Total
0
Megosztás