Újabb épületet kapott a Sapientia Kolozsváron

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek (EMTE) egy újabb kolozsvári épületet vásárolt meg és újíttatott fel a magyar kormány támogatásával az felsőoktatási intézetet fenntartó Sapientia Alapítvány. Élettel való megtöltése megtartó erőt jelent nemcsak Erdélyben, hanem az anyaországban is, példa és megtartó erő a többi nemzetrész számára is – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a pénteki átadón.

A Kolozsvár Főterén álló épület a Sapientia EMTE-n zajló néptáncoktatás helyszíne és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári székhelye is egyben. Korábban ez volt a Centrál, majd a Melody Szálló.

Elhangzott: a „beruházás” nemzetpolitikai célokat is szolgál, hiszen míg a magyar óvoda az oktatási piramis alapját jelenti, addig a Sapientia a piramis teteje. Erdélyben a teljes magyar nyelvű oktatási piramis immár megvan, és ez jelenti a megmaradást az itteni magyar nemzetrész számára.

Kató Béla erdélyi református püspök, a Sapientia Alapítvány kuratóriumi elnöke betakarítási ünnephez hasonlította az épületavatót, hangsúlyozva: a közösség hálával tartozik a beért gyümölcsért. Felidézte: az ingatlant a katolikus státustól vették el a román hatóságok, és az, hogy a magyar állam megvásárolta és finanszírozta a felújítását, olyan csoda, amelyet biztos, hogy nem csak emberek akartak. Az ajándék hálára kell sarkalljon, de ez nem visszafizetés kell legyen. „Mindenki látni szeretné, hogy ez az épület az erdélyi magyar közösséget erősíti abban, hogy megmaradhasson szülőföldjén. Az anyaország ezzel az adománnyal közösséget vállalt velünk, éppen ezért a mi helyes viszonyulásunk ehhez, hogy önmagunkat adjuk mi is ebbe a közösségbe” – fogalmazott.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnöke sem hiányozhatott, ő történelmi pillanatnak, szimbolikus térfoglalásnak nevezte az épületavatót, amivel a magyarság visszakapta ikonikus épületét, majd itt is mondott egy kampánybeszédet.

Tonk Márton rektor arról beszélt, hogy a Sapientiának stratégiai tervei vannak, akár egykor a középkori Kolozsvár, négy épületével az egyetem is kapukat nyit minden égtáj felé. Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány elnöke rámutatott: a magyar népi kultúrában Erdély egy hiteles hely, nem lehet hagyni, hogy elvesszen. Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja azt a felemelő érzést idézte fel, amikor a felújított homlokzaton újra feltárult az egykori Központi Szálló – Hotel Central felirat.

Az épületen külső és belső felújítási munkálatokat végeztek a pincétől a tetőszerkezetig, belső udvarig. Új funkciókat kapott, a pince táncháznak, rendezvényeknek is otthont ad, táncstúdió és konferenciaterem, vendégszobák is vannak benne. A beruházás teljes értéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej, azaz közel félimilliárd forint volt.

A kétemeletes épület 1830-ban épült a kolozsvári Főtér északkeleti sarkán, a Bánffy-palota mellett. Kezdetben pénzintézet és üzletek működtek benne, majd szállodává alakították, számos jeles-híres személyiség mellett Jókai Mór, Johannes Brahms és Liszt Ferenc is volt a vendége.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Használt vadászgépeket szerzett be Románia

Következő hír

A történelmi Magyarország kisajátítása

Related Posts
Total
0
Megosztás