Háziállatokat elragadó medvét fogtak be Vaslábon

Ötéves, felnőtt medvét fogtak be a vadászok egy, a vaslábi (Gyergyószék, Hargita megye) vasútállomás közelében található portán, ahol előzőleg több éjszakán keresztül pusztított el háziállatokat. A vadat elszállították, hogy lakott területektől távol engedjék szabadon.

A Székelyhon-ro szerint a ma hajnalban befogott nagyvad az elmúlt éjszakákon több vaslábi gazdaságba is bement, előbb egy kutyát ölt meg, majd juhokat pusztított el, egy következő éjszakán bárányokat, majd a nyulakat ölt meg.

A károkat jelentő gazda portáján hétfőn éjjel is lesben álltak a vadászok, de akkor a vadállat nem „jelentkezett”, másnap azonban bekerült a neki állított befogó csapdába – mondta el Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetője. A vadat elszállították, és egy erdős területen, lakott területtől legalább 20 kilométer távolságban lévő területen engedik szabadon.

Birtalan beszámolója szerint egy év alatt ez az ötödik olyan eset, amikor az általa vezetett egyesület munkatársai gyergyói településeken emberek közelében károkat okozó medvéket fognak be, de pár hete egyet ki is kellett lőjenek Marosfőn. Hozzátette: miközben a mostani befogás történt, Vasláb egy távolabbi részén egy másik medve is gazdaságokat látogatott meg, de Marosfőn is újabb két ilyen házak között garázdálkodó vadról tudnak. Van munkájuk bőven, és ennek mennyisége csak nőni fog, mert ahogy tavaszodik, egyre több medve jelenik meg a különböző településeken. És ahogy a medvelátogatások száma nő, úgy az általuk okozott károk is növekedni fognak – tette hozzá.

A bukaresti kormányzat évtizedek óta tehetetlenül szemléli, hogy a természetes életteréből kiszorított, elszaporodott medveállomány miként keseríti meg a hegyvidékeken lakó, gazdálkodó, járó-kelő emberek életét.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ma már tudjuk, mi zajlik keleten

Következő hír

Döngetik a nyitott kaput

Related Posts
Total
0
Megosztás