Hulljon a férgese! De a jót miért mocskolják?

Jogerősen 28 évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt nevelőjét, akit a gondjaira bízott gyermekek szexuális és fizikai bántalmazásában talált bűnösnek a marosvásárhelyi táblabíróság – közölték az MTI a gyermekmentő hálózatot alapító és vezető Böjte Csaba ferences szerzetes Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

A K.SZ. névjegyű egykori alkalmazottat 36 bűncselekmény elkövetése miatt állította bíróság elé a román ügyészség. A vádirat szerint 2007 és 2017 között a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként a rábízott fiúgyermekek közül kettőt megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet megrontott, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét. Több esetben azonos áldozatról van szó, a sértettek száma összesen tizenöt, mindegyikük kiskorú (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) volt az elszenvedett szexuális, illetve fizikai abúzusok idején. Ezen vádakkal részben az érintettek, részben a hozzátartozóik álltak elő, de jóval az állítólagos cselekmények után és furcsa egymásutánisággal.

Érdemes azt is felidézni, hogy ezen ügyeket elsőként a bulvármédia szellőztette meg, mind a román, mind pedig a magyar sajtóban sorozattámadások indultak be a Szent Ferenc Alapítvány és vezetője, Böjte atya ellen. A budapesti balliberális média és annak erdélyi osztagai egészen a legutóbbi időkig igyekeztek összefüggésbe hozni a szerzetes nevét a pedofíliaesettel, a leggusztustalanabb és legméltatlanabb szövegek környezetébe ágyazva a nevét. Holott Böjte Csaba kezdetektől leszögezte: nem volt tudomása a zaklatásokról, és támogatta a feltárásukat és számonkérésüket.

A hajdani nevelőt első fokon 30 évi börtönbüntetésre ítélték még tavaly júliusban. A táblabíróság jogerős döntésben a kétrendbeli nemi erőszakból csupán egy elkövetését találta bizonyítottnak, amelyért a nemi erőszak esetében kiszabható legnagyobb, 10 évi börtönbüntetést szabta ki, majd ehhez a többi bűncselekmény elkövetéséért kiróható, összesen 54 évi börtönbüntetés egyharmadát hozzáadva állapította meg a 28 évi halmazati börtönbüntetést. A végleges bírósági döntést hírül adva Böjte Csaba arra kérte híveit: imádkozzanak a gyermekek testi és lelki épségéért.

Tavaly júliusban, amikor az elsőfokú ítélet kapcsán először kapott sajtónyilvánosságot a Szent Ferenc Alapítványt megrázó gyermekbántalmazási ügy, nyugalmuk és méltóságuk megőrzésére, munkájuk lelkiismeretes folytatására bátorította munkatársait a ferences szerzetes. Felidézte: hat évvel korábban a gyermekek panaszai alapján maga tett feljelentést a volt nevelő ellen, viszont kiemelte, hogy számos átvilágítás és a hosszas nyomozás eredményeképp kizárólag K.SZ. bűnösségét állapították meg a hatóságok, sem őt, sem mást nem marasztalt el a bíróság.

A Böjte Csaba által 1993-ban létrehozott Szent Ferenc Alapítvány (a Magnificat.ro honlapon elérhető információk szerint) 24 bentlakásos és 20 napköziotthont működtet magánadományokból és közpénzekből Romániában, fennállásának három évtizede alatt pedig mintegy hatezer nehéz anyagi helyzetben élő vagy elhagyott gyerek neveléséről és ellátásáról gondoskodott.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Emlékezés a ’70-es árvíz áldozataira Szatmárnémetiben

Következő hír

Nagyváradi alkotó szoborcsoportja áll Nagybánya főterén

Related Posts
Total
0
Megosztás