Nagyváradi alkotó szoborcsoportja áll Nagybánya főterén

A magyar képzőművészetben történelmi jelentőségű nagybányai művésztelep alapítójának tartott öt festőt ábrázoló szoborcsoportot avattak pénteken Nagybányán a régi főtéren – adta hírül az MTI, amely „erdélyinek” nevezi a valójában partiumi várost.

Deák Árpád marosvásárhelyi születésű, évtizedek óta Nagyváradon élő és alkotó szobrászművész munkáját eredetileg két évvel ezelőtt, a művésztelep alapításának 125. évfordulóján szerette volna felállítani az RMDSZ, de csak 2021 végén sikerült belefoglalni a városi költségvetésbe a projektet.

A szoborcsoport Hollósy (Korbuly) Simonnak, Réti (Viser) Istvánnak, Iványi-Grünwald Bélának, Thorma Jánosnak és Ferenczy (Freund) Károlynak állít emléket, akik közül az egyik örmény, kettő zsidó, egy sváb és egy magyar származású volt. A bronzból készült, életnagyságúnál nagyobb alakok nem állnak talapzaton és a művésztelep felé vezető Híd utcára néznek. Az avatón román trikolórral díszített koszorúkkal övezték.

A pénteki szoboravatón politikusi kampánybeszédek hangzottak el, szót kapott Cătălin Cherecheș polgármester, akit évek óta üldöz és perben tart a korrupcióellenes ügyészség (DNA), de máig nem sikerült jogerősen elítélni, legutóbb tavaly kapott ötéves börtönbüntetést csúszópénz elfogadásáért, de még mindig szabadlábon van. A szoboravatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, román kormányfő-helyettes és Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja társaságában lépett fel.

A 120 ezer lakosú Nagybányán – ami az 1968-ban létrehozott romániai Máramaros megye (ami nem azonos a történelmi Máramarossal) székhelye – ma már csak a lakosság mintegy tíz százaléka magyar nemzetiségű.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hulljon a férgese! De a jót miért mocskolják?

Következő hír

Teljesen megsemmisülhet egy svájci falu

Related Posts
Total
0
Megosztás