Kalotaszegi szenzációval álltak elő a műemlékvédők

Erdély vélhetően legrégibb máig fennmaradt tetőszerkezetét azonosította a kalotaszegi Magyarvista református templomában a Teleki László Alapítvány.

A felfedezésről budapesti sajtótájékoztatón számoltak be csütörtök délután a szakemberek, akik közül néhányan interneten jelentkeztek be Magyarvistáról. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 13. század végén épült templomban a budapesti Teleki László Alapítvány a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében végeztetett dendrokronológiai vizsgálatokat. A fák évgyűrűinek vizsgálatán alapuló kormeghatározási módszerrel állapították meg, hogy a templomhajó egykori famennyezete és tetőszerkezete, valamint az azokat alátámasztó oszlop és mestergerenda 1330-ban épült. A műemlékvédők jelenlegi ismeretei szerint a magyarvistai Erdély máig fennmaradt legrégibb tető-, illetve födémszerkezete.

A Kolozsvártól 14 kilométerre északnyugatra, a Nádas-patak jobb partján fekvő, a mai Magyargorbó községhez tartozó település templomában 2022 őszén végezte a dendrokronológiai vizsgálatokat a csíkszeredai Anno Domini Dendrolab csapata. „A vizsgálat és az azt követő laboratóriumi elemzés során bebizonyosodott, hogy a templomhajóban hosszában, középen futó mestergerenda, és az azt alátámasztó faragott oszlop 14. századi, mégpedig az 1320–30-as évek fordulójáról származik” – áll a közleményben. Az egyik gerendáról megállapították, hogy 1329–30 telén kivágott tölgyfából készült. Mivel olyan gerenda korát sikerült pontosan meghatározni, amelynek a falba ékelődő végét azzal a vakolattal vakolták be, amelyikre a falképek is kerültek, megállapítható, hogy a falfestmények nem lehetnek 1330-nál korábbiak.

A felfedezés a magyarvistaihoz hasonló falképek kormaghatározásában is kiemelkedő jelentőségű. A Krónika által megszólaltatott Kiss Lóránd falképrestaurátor elmondta, ez olyan, mint amikor sötétben tapogatóznak, és egyszer csak valaki felgyújtja a villanyt.

A sajtóeseményen Perényi Lóránt, a magyar Építési és Beruházási Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a budapesti kormány fontosnak tartja a határon túli épített örökség védelmét, és a továbbiakban is finanszírozza a határon túli magyar műemlékek védelmére létrehozott Rómer Flóris-tervet.

Total
4
Megosztás
Total
4
Megosztás