Két magyar, két román arany

Milák Kristóf aranyérmet nyert 100 méter pillangón pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon, de ez még csak a második érme Magyarországnak.

A 22 éves magyar versenyző – aki kedden 200 méteren világcsúccsal védte meg címét – 50.14 másodperces idővel csapott célba. Virth Balázs tanítványa tavaly a tokiói olimpiai döntőben ebben a számban óriási csatát vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki világcsúccsal utasította maga mögé az Európa-rekordot úszó Milákot, a várva várt visszavágó azonban nem jöhetett létre, mivel a tengerentúli sztár szerdán egészségi okok miatt visszalépett a további küzdelmektől, és hazautazott Budapestről.

Dressel távollétében Milák hasonlóan nagy fölényben volt az előfutamban és az elődöntőben, mint 200-on szokott, második úszására 50.14 másodperces idővel csapott célba, ennél csak a japán fővárosban elért Európa-rekordja (49.68) volt gyorsabb karrierje során.

Milák a döntőben erősebben kezdett, mint az elődöntőben, féltávnál bő három tizeddel volt gyorsabb, ezúttal viszont a második hosszon nagyjából ugyanennyivel lassult, így századra ugyanazzal az idővel, 50.14-gyel ért be, az ezüstérmes japán Mizunoma Naokit nyolc tizeddel előzte meg.

Milák önmaga harmadik, a magyar úszósport történetének 34. világbajnoki aranyát szerezte. Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.

Milák a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert, az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak – az öt szakág összesített – történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban peddig a 80. medál.

Romániában nezmeti hősként ünneplik a 17 éves bukaresti David Popoviciot, aki két aranyérmet nyert a Budapesten zajló vizes világbajnokságon, a férfi gyorsúszás 100 méteres és 200 méteres versenyszámában is diadalmaskodott, utóbbiban új junior világrekordot állítva fel. A szélsőnacionalisták egyenesen „Budapest újból meghódításáról és Magyarország megalázásáról” cikkeznek és posztolnak a közösségi médiában, politikai köntösben öltöztetve egy egyszerű sportteljesítményt. De ez nem áll messze a nemzetállami propagandától sem, hiszen tegnap az elnöki hivatal sietett bejelenteni: a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát adományozza Klaus Iohannis államfő David Popovici úszónak. Ez az a kitüntetés, amitől ugyanez a Iohannis – a jelenleg az RMDSZ-szel együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt politikusainak kezdeményezésére – megfosztotta Tőkés Lászlót, a romániai rendszerváltozás egyik elindítóját.

Egyelőre Magyarország és Románia holtversenyben áll az éremtáblázat 8. helyén.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megkezdődik a jódtabletták szétosztása a gyógyszertáraknak

Következő hír

Két voksolás egy napon: tízmilliárdos megtakarítás

Related Posts
Total
0
Megosztás