Két szépkorú hölgy kiállítása Székelyföldön

Barabás Éva egyéni kiállítása a marosvásárhelyi Bernády Házban nyílik meg szeptember 28-án 18 órakor; ugyanaznap, de egy órával korábban Zsigmond Aranka képzőművész festészeti kiállítását nyitják meg a székelyudvarhelyi művelődési ház koncerttermében.

Barabás Éva 1983-as első marosvásárhelyi egyéni kiállítása óta a művésznő bemutatkozásaira kivételes eseményként tekint a helybéli közönség. Az 1943-ban művészcsaládba született alkotó a kortárs erdélyi festészet egyik legjelentősebb képviselőjévé vált, az eltelt évtizedekben kibontakoztatott festészete és igényes művészpedagógusi munkássága itthon és külföldön is méltán vált elismertté. Mostani kiállítása a gazdag életmű legjellegzetesebb alkotói periódusaiból mutat be reprezentatív válogatást. Az ünnepeltet és művészetét Nagy Miklós Kund szerkesztő, művészeti író méltatja a megnyitón.

Zsigmond Aranka nagybaconi születésű (1948) alkotóművész, 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban. Ezt követően a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola textilszakos hallgatója volt. Tanulmányai után a székelyudvarhelyi Művészeti Általános Iskolában és a Pedagógiai Líceumban tanított. 1985-ben Székesfehérvárra költözött, ahol művésztanárként tanított és alkotott, majd közel 15 évet New Yorkban dolgozott antik szőnyegeket restaurálva. 2019-től Székelyudvarhelyen él, ahová hazahozta élete munkásságát, elismeréseit és alkotókedvét. Az alkotót és a csütörtökön 17 órakor megnyíló tárlatát Lőrincz György író méltatja, közreműködik Kalamár György színművész.

Total
0
Megosztás
Előző hír

„Felelős” takarékosság és költekezés román módra

Következő hír

Erdélyből a felvidéki választások elé

Related Posts
Total
0
Megosztás