Kezdődhet a sokadik úzvölgyi csata?

Eltávolították ma reggelre a törvénytelenül felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőből –jelentette a Bákó megyeri román sajtó, majd nyomában a bukaresti és budapesti. A hírt megerősítette a területileg illetékes Csíkszentmárton polgármestere, illetve győzelmi kampányhírként tették közzé saját Facebook-profiljukon a Hargita és Kovászna megyei RMDSZ-es tanácselnökök.

Az csak fokozatosan derült ki, hogy a betonkeresztek eltávolítása nem az RMDSZ vagy a székelyföldi községi önkormányzat érdeme, hanem a dormánfalvi (Dărmănești, Bákó megye) polgármester intézkedett a bírósági ítélet végrehajtása ügyében. A médiában megjelent fotókon látható is egy Bákó megyei rendszámú kisteherautó, a moldvai sajtó pedig higgadt, tárgyilagos tudósításban közölte: a Bákói Táblabíróság 2023. február 10-én az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott másodfokú ítélete helybenhagyta az alapfokú ítéletet, amely érvénytelenítette a temető román parcellájának építési engedélyét és elrendelte a törvénytelen ortodox betonkeresztek lebontását. A bontás a dormánfalvi önkormányzatra hárult, az pedig mára virradó el is végezte. Az úzvölgyi katonatemetőben csak Európai Unió és Románia lobogói. A nemrég odaépített emlékművet Dormánfalvára költöztetik, a lebontott kereszteket a bákói katonai temetőben fogják felállítani.

A bontás hírére beindult a román szélsőséges nacionalisták hisztériakeltése. „A harc csak most kezdődik igazán. A hőseink nem maradnak kereszt nélkül” – jelentette be Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szélsőséges szervezet elnöke. Vésztjósló üzenetben ígérte meg a „honvédő harc” folytatását.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Európai Unió: pazarlás, tarhálás, korrupció

Következő hír

Civilizáltan, rendben ünnepeltek és mulattak

Related Posts
Total
0
Megosztás