Közel egy hónapig Aradon látható az Omega 60 kiállítás

Október 21. és november 25. között az aradi RMDSZ-székházban lesz megtekinthető a szentesi önkormányzat által összeállított Omega 60 című vándorkiállítás, a legendás magyarországi rockzenekar relikviáiból.

Az Omega együttes hivatalos születésnapja 1962. szeptember 23. A zenekar munkássága és sikerei a magyar rockzene történetének legfényesebb lapjai közé tartozik. Már ahhoz is több oldalra lenne szükség, hogy felsoroljuk, miben voltak a legelsők; például az első Angliában fellépő magyar zenekar, a legtöbb példányban eladott lemez Magyarországon és külföldön, első lézershow-használat magyar színpadon, első magyar CD és DVD stb.

Sajnos az Omega zenekart eredeti felállásban már sohasem láthatjuk színpadon, de munkásságuk és emlékük nem halványulhat. Az Omega 60 kiállítást először 2022 tavaszán Szentesen láthatta a közönség. Akkor még szó sem volt vándorkiállításról, de az összegyűlt gazdag anyag és a rendezvény sikerén felbátorodva megszületett a gondolat, hogy mi lenne, ha más városokban is bemutatnák. Szentes Város Önkormányzatának támogatásával, egyfajta turnéként, a tárlat megjárta Őriszentpétert, majd Arad következik, de következik Szekszárd és Kiskunhalas. Minden helyszínen 2-3 hónapig láthatja a közönség.

A kiállítási anyag a legteljesebb Omega-gyűjtemény, ami a rajongók és a zenekar tagjainak ereklyéiből jött létre. Olyan érdekességek láthatók, mint a zenekar eredeti fellépő ruhái, többek közt a Gombár Judit ruhatervező által készített fekete ruhaegyüttes, amely az Időrabló lemez insertjeként ismert. Mihály Tamás szegecselt bőrdzsekije, vagy a hímzett trapéznadrág, amelyben a Trombitás Frédi lemezborítón láthatók; eredeti hangszerek, pl. Elefánt pisztolyalakú gitárja, az első bakelit lemez, a Red Star Angliából, Japán promóciós kislemez, lemezek és kazetták, CD-k a világ minden tájáról, Argentínától Japánig. Az Omega 11 lemez próbanyomata, az úgynevezett testpressing, eredeti Szíl Pál-fotók, amelyeket a ’60-’70-es években a trafikokban árultak, Mecky fehér sálja, Laci kalapja, vagy Ciki aláirt dobverői. Igazi ritkaság a második Angliai útjuk turnéplakátja.

Az Omega Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes 1962-ben alakult, és több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében, ők voltak az első olyan együttes, akiket meghívtak Angliába, ahol a koncertek mellett elkészítették első albumukat. Az évek során nevükhöz olyan nagy slágerek köthetők, mint a Trombitás Frédi, a Régi csibészek, Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány vagy a Gammapolis.

A minden idők legsikeresebb magyar rockzenekara világszerte több mint 50 millió albumot adott el. Az együttes egészen az elmúlt évekig aktív volt – Benkő László billentyűs és Mihály Tamás basszusgitáros 2020 novemberében, a frontember, Kóbor János tavaly decemberben hunyt el.

Az Omega „eredeti felállása” máig vitatott, ugyanis az 1960-as évek elején sokan megfordultak az együttesben, hosszabb-rövidebb ideig, annyi bizonyos, hogy 1968-ban alakult ki a zenekar első stabil felállása, amely bekerült az magyar beatkorszak aranykönyvébe: Benkő László („Laci”) – zongora, trombita, furulya, ének; Kóbor János („Mecky”) – ének, ritmusgitár; Laux József („Blöró”) – dob, ütőhangszerek; Mihály Tamás („Misi”) – basszusgitár, ének

Molnár György („Elefánt”) – szólógitár; Presser Gábor („Pici”) – ének, orgona, zongora. Laux és Presser, valamint az addigi szövegíró 1971-ben az LGT-be távoztak, helyüket a dobos Debreczeni Ferenc („Ciki”) és a szövegíró Sülyi Péter vette át. Ma már csak Molnár (73 éves), Debreczeni (74), Presser (74), valamint a két szövegíró vannak életben.

Az aradi kiállítást az RMDSZ Episcopiei (Batthyány) utca 32. szám alatti székhelyén nyitják meg október 21-én, pénteken 17 órakor, és november 25-i látogatható ingyenesen, hétfőtől csütörtökig 9 és 17, péntekenként 9 és 13 óra között.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bevándorolt arabok öltek meg egy gyermeket Párizsban

Következő hír

Az aszálykárosultaknak ígérgetnek, de még meg kell vitatni…

Related Posts
Total
0
Megosztás