Kulturális háborút indítottak a lengyelek ellen (is)

„II. János Pál az identitásunk, talapzatunk, összetartó erőnk. A kommunisták ezt nagyon jól tudták, ezért támadták. Utódaik ma ugyanezt teszik” – közölte Elzbieta Witek, a lengyel parlament alsóházának elnöke, miután a parlament csütörtök este megszavazott egy határozatot, amely védeni hivatott Szent II. János Pál jó hírnevét. Ebben elítélték „a média gyalázatos kampányát, amely nagyrészt (az egykori kommunista) Lengyel Népköztársaság hatalmi apparátusának anyagain alapul”.

A lengyel nemzeti-konzervatív kormányt rendszeresen támadó TVN24 lengyel ellenzéki hírtelevízió egy dokumentumfilmet sugárzott hétfőn, amelyben azt állítják: a néhai lengyel pápa még Krakkó érsekeként három pedofíliával vádolt pap ügyét tussolta el azáltal, hogy áthelyeztette őket. A nemzeti hősként tisztelt II. János Pált többek között Mateusz Morawiecki miniszterelnök vette védelmébe, kijelentve: a háború ma nemcsak Lengyelország keleti határain túl zajlik. „Sajnos, léteznek olyan körök, amelyek nem katonai, hanem civilizációs háborút próbálnak kiváltani Lengyelországban.”  Marek Jedraszewski krakkói érsek szerint II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője volt.

„Ez egy háború az egyház ellen, s minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak erre a célra. A baloldal ugyanis úgy gondolja, csak akkor tud radikális változást végrehajtani, politikai forradalmat kirobbantani, ha megrendítik a választópolgároknak az egyházba és ezzel együtt a kormányba vetett bizalmát” – közölte Pawel Lisicki, a Do Rzeczy konzervatív hetilap főszerkesztője, utalva arra, hogy a 2015 óta hatalmon lévő kormánypártoknak erős kötelékük van a katolikus egyházzal.

Akárki is áll a Szent II. János Pál hírnevét bepiszkítani igyekvő kampány mögött, nagy hibát követett el: lebecsülték annak az erejét és jelentőségét, hogy a pápa milyen nagy tekintélynek örvend a lengyel társadalomban – írta véleménycikkében Goran Andrijanic, a Wpolitcye hírportál munkatársa. Szavait alátámasztja az a 2018-ban készült felmérés, amely szerint II. János Pál Lengyelország legnépszerűbb történelmi alakja, a megkérdezettek 97 százaléka vélekedik pozitívan róla.

A dokumentumfilm kapcsán bekérették a lengyel külügyminisztériumba Mark Brzezinski amerikai nagykövetet, mivel a TVN24 amerikai tulajdonú. A csatorna „működésének ugyanis ugyanolyan következményei lehetnek, mint a lengyel társadalom megosztására és feszültség keltésére irányuló hibrid háborúnak” – közölték. A TVN24 miatt már korábban összetűzésbe keveredett Varsó és Washington, az amerikai kormány ugyanis bírálta azt a törvénytervezetet, amely korlátozta volna a médiavállalatokban a külföldi részesedést. Andrzej Duda lengyel elnök az amerikai–lengyel viszonyra tekintettel megvétózta a törvényt.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás