Letartóztattak egy ortodox papot Romániában, ami nagy szó

Kiskorú sérelmére elkövetett szexuális agresszió gyanújával helyeztek előzetes letartóztatásba egy szatmárnémeti görögekeleti pópát – derül ki Máramaros és Szatmár Román Ortodox Püspöksége (Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului) szerdai közleményéből.

A püspökség szerint február 13-án értesültek arról, hogy egyik pópájukat letartóztatták, és büntetőeljárás indult ellene. Az intézmény hangsúlyozza, hogy a Szatmárnémetiben szolgáló Dorel Augustin Silaghi pópától Iustin Hodea püspök ideiglenesen megvonta szolgálati jogát, és ha a törvény előtt bebizonyosodik a bűnössége, a püspökség javaslatot tesz a papi minőségétől való megfosztására.

A közleményben nyomatékosítják még, hogy Silaghi 1991 óta szolgál a püspökség kötelékében, és felszentelése óta nem volt erkölcsi vagy fegyelmi vétsége, munkáját felelősséggel végezte, a hívek nagyra értékelték minden plébániában, ahol szolgált.

Az illetékes ügyészség közleménye szerint a lelkészt február 12-én őrizetbe vették, majd 13-án a bíróság 30 napos vizsgálati fogságba helyezte kiskorú szexuális bántalmazásának gyanúja miatt. Az ügyészek szerint az ortodox pap 2023 és 2024 folyamán két kiskorú sérelmére követett el szexuális agressziót.

Ezek és az ehhez hasonló botrányok, szexuális devianciák, hatásköri túllépések nem ritkák a román ortodox egyházban, de még gyakoribbak a korrupciós ügyek, ám csak a legritkább esetben nem történik meg a szőnyeg alá söprésük.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az USA tovább finanszírozza a korrupt kijevi rezsimet

Következő hír

Ijesztő adatokat közölt a Frontex az illegális migrációról

Related Posts
Total
0
Megosztás