Luxusvillára költhette a BLM mozgalom az adományokat

A Black Lives Matter (BLM) mozgalom vezetősége a szervezet számára összegyűjtött adományokból hatmillió dollár értékű luxusvillát vásárolhatott Kaliforniában – számolt be a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap. Amúgy azt sem tudni, hogy ki a fekete fajvédő mozgalom vezetője, és ki felel az adományokért.

A hatezer-ötszáz négyzetméteres apartmanban több mint fél tucat hálószoba és hozzátartozó fürdőszobák, medence és húsznál is több férőhelyes parkoló van. Az esetről elsőként a The New York Magazine írt, egy azóta már elérhetetlen YouTube-videóra hivatkozva, melyen a mozgalom három kulcsfigurája, Patrisse Cullors, Alicia Garza és Melina Abdullah beszélgetett egy dél-kaliforniai villa kertjében. Az ingatlant 2020 októberében vásárolhatták a mozgalomhoz érkező adományokból, azonban – nem meglepő módon – ez nincs feltüntetve az elszámolási jelentésekben.

Az apartmant egy bizonyos Dyane Pascall vette meg, aki a Janaya és Patrisse tanácsadócég menedzsere – a céget pedig nem más irányítja, mint a BLM egyik alapítója, a már említett Patrisse Cullors.

A lap birtokába jutott dokumentumokból, e-mail-váltásokból és más üzenetekből kiderül, hogy a vezetőség minden áron el akarta kerülni, hogy a luxusvilláról vásárlásának körülményeiről bárki tudomást szerezzen. Amikor a The New York Magazine újságírója e-mailben a – belső körökben csak „campusként” hivatkozott – ingatlanról kérdezte a mozgalmat, rögtön az ügy eltussolására tett kísérletet a vezetés. Egy, a befolyásos tagok között keringő feljegyzésben olyan elhárító narratívák állnak a „campusszal” kapcsolatban, mint:

– a villa a szervezet kulturális részlegének ad otthont

– „menedékház” a mozgalom vezetői számára, akiket korábban fenyegetések értek

Ezek mellett utasításokat is adtak ki, hogyan reagáljanak az ingatlan tulajdonjogával és megvásárlásával kapcsolatos kérdésekre.

A The New York Magazine megkeresésére Shalomhay Bowers, a BLM Global Network Foundation igazgatósági tagja elmondta; az ingatlan lakhelyként és stúdióként szolgál a Black Joy Creators Fellowship – a szervezet a tehetséges hátrányos helyzetű afroamerikaiaknak biztosít lehetőséget a kitörésre – kedvezményezettjei számára.

Nem ez az első alkalom, hogy a mozgalom bajba kerül a pénzügyi átláthatóság hiánya miatt: az amerikai Amazon kereskedelmi vállalat még februárban függesztette fel a BLM online adománygyűjtését, miután a szervezet nem tudott elszámolni a hatvanmillió dolláros év végi záró egyenlegével. A mozgalom azt sem tudta megmondani, hogy ki a szervezet jelenlegi vezetője, és így ki felel az összegyűjtött pénzekért. „Nem tudni, ki felel az ország legjelentősebb társadalmi mozgalma által összegyűjtött milliókért, ez a legrosszabb átláthatósági probléma, amit 18 éves pályafutásom alatt láttam” – nyilatkozta korábban Laurie Styron, a CharityWatch felügyelő szervezet vezetője.

Patrisse Cullors, aki még 2013-ban alapította a „faji igazságosságért harcoló” mozgalmat, saját bevallása szerint marxista elveket követ. Ehhez képest már nem ez az első botrány, amibe fényűző élete miatt keveredik: tavaly derült fény arra, hogy az aktivista négy ingatlan tulajdonosa, melyből az egyik egy egymillió-négyszázezer dollár értékű malibui apartman.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A nemzettel szemben nem megy

Következő hír

Húzzák-nyúzzák az úzvölgyi katonatemető ügyének tisztességes rendezését

Related Posts
Total
0
Megosztás