Ma annyi autonómiánk van, mint volt 1990-ben

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban sok szó esett a határon túli magyar nemzeti kisebbségek autonómiájáról, főként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által felállított és működtetett Kós Károly Sátorban, de más helyszíneken is.

Egyik nap például egyszerre három különböző jellegű, ám alapvetően az autonómia esélyeit, lehetőségeit és szükségszerűségét vizsgáló könyvet mutattak be: Dabis Attila angol nyelven megjelent Tévhitek az autonómiáról című könyvét, Csóti György Trianon után száz esztendővel című kiadványát és Komlóssy József még nyomdában lévő kötetét, az Utolért az idő című visszaemlékezést.

De rendeztek vitát Kisebbségi törvény – akadályok és lehetséges kitörési pontok a közösségi autonómia érvényesítésében címmel, amelyben RMDSZ-es és EMNP-s politikusok vettek részt, majd szakértők mutatták be az európai fősodratú politika hozzáállását az önrendelkezéshez.

A zárónapon lezajlott, tömegérdeklődéstől kísért fórumon Tőkés László EMNT-elnök Orbán Viktorhoz fordulva így szólt: „Köszönettel kérjük a miniszterelnök urat, hogy a továbbiakban az eddiginél is hatékonyabban részesítse támogatásában autonómiatörekvéseinket, tudatában annak, hogy az integráció közösségi jogok és autonómia nélkül az asszimiláció melegágya.”

Az erdélyi magyar autonómiaküzdelem egyik legrégebbi harcosa, Toró T. Tibor interjút adott az Erdélyi Naplónak, amiből az olvasható ki, hogy csak nagyon nagy optimizmussal jelenthető ki: léptünk valamit előre harminc év alatt az önrendelkezés útján. Itt olvasható:

https://erdelyinaplo.ro/interju/sikertelen-erdelyi-autonomiakuzdelem-n-toro-t-tibor-szerint-csak-kozosen-lehet-jo-kisebbsegi-torvenytervezetet-kidolgozni

Total
0
Megosztás
Előző hír

Maroknyi román „rohanta le” Székelyudvarhelyt

Következő hír

Szélmalomharc a közösségi oldalakon

Related Posts
Total
0
Megosztás