Maroknyi román „rohanta le” Székelyudvarhelyt

Románia legmagyarabb városában ünnepelte a román himnusz napját a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szélsőnacionalista szervezet, egyértelműen provokatív céllal. Pár tucatnyi embert tudtak csak mozgósítani – írta meg a Székelyhon.ro.

Kér-sárga-piros lobogókat lengetve, Romániát éltetve és énekelve vonultak fel a Calea Neamului nacionalista szervezet képviselői tegnap délután Székelyudvarhelyen. Az eseményen többen voltak a rájuk vigyázó karhatalmisták, mint a felvonulók. Nagyjából ötvenen – túlnyomó többségben gyerekek – érkeztek a székely anyavárosba románul hangoskodni, nem tudni, honnan. A jövevények a Kossuth Lajos utcai ortodox templomnál gyülekeztek, innen nagy csinnadrattával masíroztak a város központjában lévő, az ezeréves magyar államiságot jelképező, 1897-ben állított, 1919-ben lebontott, majd 2008-ban újraállított turulmadaras Milleniumi-emlékoszlophoz. Útközben Romániát éltették, és pajzsként maguk előtt hordozták a Tusványosról már ismert „Ceva este etern: Transilvania pământ românesc!” (Van, ami örök: Erdély román föld!) feliratú molinó is. Ezt provokatívan kifüggesztették a magyar emlékműre, majd többször elénekelték a román himnuszt.

Előbb Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője mondott magyar- és autonómiaellenes beszédet, majd bizonyos Pompiliu Diplan, a teljesen obskurus Starea de Libertate (Szabadság Állapota) szervezet nevében a román nemzet egységének fontosságát hangsúlyozta. Szavaikat jobbára csak maguk a jövevények hallgatták meg, no és több, éppen arra vetődött járókelő is, akik között lehettek románok is, hiszen a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor a megyei jogú város 34 257 lakosából 832-en vallották magukat románnak.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megszólalt egy „csekélyértelmű medvebocs”

Következő hír

Ma annyi autonómiánk van, mint volt 1990-ben

Related Posts
Total
0
Megosztás