Magyar műemlékmentés a dél-bihari szórványban

A dél-bihari szórványban történő magyar műemlékmentésről tartott beszámolót a Szent László Napok keretében Csomortányi István építőmérnök, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, a projekt felelőse csütörtökön délután a váradi várban.

Előadásában Csomortányi István tájékoztatott arról a folyamatról, ahogyan a tamáshidai rombazilikát, ezt a közel kilencszáz éves Árpád-kori szakrális épületet sikerült megmenteni a teljes enyészettől. A romot 2013-ban kapta 49 évre ingyenes kezelésbe a Pro Partium Egyesület a keményfoki (ma Avram Inacu község) helyi önkormányzattól, ahová Tamáshida (ma használt neve Tamásda) is tartozik, és azóta megtörtént az építmény 3D-s felmérése, a régészeti feltárás és az állagmegőrzés, melynek egyik legfontosabb megvalósítása az, hogy tető került a templom még álló részére.

A teljes felújításhoz még nagyon sok teendő van hátra, tette hozzá Csomortányi, majd megemlítette, hogy a következő tervük a belényesszentmiklósi egykori pálos kolostor tornyának a maradványait megmenteni. A 3D-s felmérést már ennek az objektumnak az esetében is elvégezték.

A beszámoló végén az előadó válaszolt a megjelentek kérdéseire, egyebek mellett kifejtve véleményét a „helyreállítás” fogalmáról, ami gyakran vitát szül a szakemberek között, illetve a romániai műemlékvédelem és az azt szabályozó törvényi keret visszásságairól.

Total
12
Megosztás
Total
12
Megosztás