Már megkezdte a tusványosi hergelést a román sajtó

Bőséges visszhangja volt a román sajtóban Orbán Viktor magyar és Marcel Ciolacu román miniszterelnök szerdai bukaresti informális találkozójának. Ám a fideszes-RMDSZ-es média egyelőre csupán a szenvtelen, semleges reakciókat emelte ki.

Így például azért örömködtek a tudósítók, hogy az általában magyarellenes Antena 3 bulvártelevízióban Bogdan Chireac politikai elemző azt mondta, bátor lépés volt a bukaresti kabinet vezetőjének részéről az egyeztetés kezdeményezése. Már csak azért is, mert a jövő év második felében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Nagy az esélye annak, hogy a román schengeni csatlakozást addig el fogják odázni a nyugati tagállamok, leghamarabb a magyar elnökség alatt kerülhet napirendre a további bővítés kérdése.

Magyar elemzők szerint üzenetértékű a bukaresti megbeszélés, még ha az nem hivatalos, magánjellegű is volt, mert Orbán Viktor tusványosi beszédei általában kisebb vagy nagyobb hullámokat keltenek a román közéletben, a médiában. A román nacionalisták – és nem csupán a szélsőségesek – már napokkal ezelőtt azt követelték a bukaresti hatóságoktól, hogy ne engedélyezzék Orbán fellépését, sőt egyáltalán a Romániába történő beutazását.

A budapesti kormánylap, a Magyar Nemzet szerint a román média összességében tárgyszerűen számolt be Orbán és Ciolacu tegnapi bukaresti találkozásáról, és főleg közös gazdasági projekteket, az együttműködés esélyeit emelte ki. A Libertatea idézte Orbán Viktornak a találkozó után a Facebookra feltett posztját: „Ez egy gyönyörű barátság kezdete.” De persze azt nem lehet tudni, hogy a magyar kormányfő ezt komolyan gondolta vagy csupán ironizált…

A bukaresti kormánykoalíció pártjaihoz húzó lapok tehát visszafogottan írtak Orbán romániai jelenlétéről, miközben a román média legnagyobb része máris áttért a hergelésre, magyarellenességre és szégyentelen hazudozásra a Tusnádfürdőn zajló szabadegyetem kapcsán. A magát független hírtelevíziónak mondó Digi24 például a magyar miniszterelnök tavalyi beszédét felemlegetve süti el óránként a balliberális média bélyegét: „rasszista, xenofób”. (Nota bene: a médiavállalkozás tulajdonosa a nagyváradi, magyarnak mondott, de otthon románul beszélő Teszári Zoltán, akinek a televíziója különösen azóta magyar- és Magyarország-ellenes, amióta eladta a magyarországi érdekeltségeit.) Orbán Viktor és kormánya szidalmazása, Magyarország gyalázása, a magyarok sértegetése, alázása rendszeres narratíva, mindennapi jelenség a román médiában, de a tusnádfürdői rendezvény idején mindig megélénkül.

Az is nagy teret kapott a médiában, hogy ultranacionalista román szervezetek és erők provokációkat, ellentüntetéseket jelentettek be a székelyföldi Tusványos zárónapjára, amikor is sor kerül Orbán Viktor és Tőkés László közös fórumára. Mire a beijedt székelyek a román belügyminisztérium és a karhatalom beavatkozását sürgették. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csendőrség védelmét kérte a magyar miniszterelnök szombati beszéde idejére, amit megzavarni készülnek a szélsőségesek, „hogy ne tegyük ki a közösséget újabb szégyennek, mint július 8-án az Úzvölgyében történt”.

A székelyföldi házigazdák, szervezők félelmét látszik igazolni az is, hogy a július 22-i nyílt fórumon való részvételt biztonsági okokból külön regisztrációhoz kötik, ami az elmúlt 33 évben sosem történt meg. A regisztrációt ezt az alábbi űrlapon lehet elvégezni: https://www.tusvanyos.ro/registration/

Total
0
Megosztás
Előző hír

Beiktatták hivatalába Gagauzia új vezetőjét

Következő hír

Egyre közelebb a háború a Partiumhoz

Related Posts
Total
0
Megosztás