Már nem „üldözik” Tamási Zsoltot

Megszüntette a bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Tamási Zsolt, a felszámolt marosvásárhelyi katolikus iskola volt igazgatója és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen – jelentette be maga a volt intézetvezető ma.

Az önálló intézményként felszámolt magyar egyházi iskola volt vezetője sajtótájékoztatóján mutatott rá: 2520 napja kezdődött jogi meghurcoltatása, csaknem hét éve terheltként tartotta számon őt a nyomozó hatóság. Tamási Zsolt úgy értékelte: megbélyegzése nemcsak személyét, hanem a katolikus iskolát, annak tanulói, tanári és szülői közösségét is érintette, hiszen az iskola ellen indított perekben is sokszor hangzott el érvként, hogy az oktatási intézmény „korrupciós ügy” alapján jött létre, ezért megalapítása törvénytelen volt.

A volt igazgató – aki jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum nevű gimnázium aligazgatójaként irányítja a felszámolt katolikus iskola odaköltöztetett osztályait – méltánytalannak nevezte, hogy a vádhatóság ennyi időn keresztül fenntartotta a katolikus iskola ellehetetlenítését célzó, jogilag tisztázatlan állapotot. Az eljárás megszüntetése viszont szerinte visszaigazolta: érdemes továbbvinni az ügyet, hogy Marosvásárhelyen katolikus iskola működjön.

Ügyvédje, Gogolák H. Csongor felidézte: a DNA 2016-ban hivatali visszaélés gyanújával indított bűnvádi eljárást, 2017-ben pedig vádat is emelt Tamási Zsolt és Ștefan Someșan ellen a – kommunizmus idején felszámolt – katolikus gimnázium újraindítása körüli vélt törvénytelenségek miatt. A Maros Megyei Törvényszék azonban 2018-ban kiegészítésre visszaküldte a vádiratot az ügyészségre, ezt a határozatot ugyanabban az évben a Területi Ítélőtábla döntése jogerőssé tette. Az ügyvéd szerint az azóta eltelt öt évben arra vártak, hogy a DNA bizonyítékokkal alátámasztott, jogi lábakon álló vádiratot állítson össze, ennek érdekében az ügyész több kihallgatást is tartott, végül a vádhatóság csütörtökön közölte az érintettekkel a döntést, miszerint megszünteti az eljárást. A DNA ezt arra alapozta, hogy a sértett felek, vagyis az állami Unirea Főgimnázium (amely az egykori egyházi iskola épületét használja), a főtanfelügyelőség, a Bolyai-gimnázium és a városi tanács semmilyen kárt nem szenvedtek a feltételezett bűncselekmények állítólagos elkövetése nyomán, márpedig számszerűsíthető kár híján nem teljesülnek a bűncselekményre vonatkozó törvényi feltételek – magyarázta az ügyvéd. Hozzátette: az érintetteknek húsz napjuk van fellebbezni a döntés ellen.

A Tamási elleni bűnvádi eljárással párhuzamosan perek és jogi eljárások sorozata zajlott magának a katolikus iskolának a felszámolása érdekében is, amelynek újraalapításával több módon is próbálkozott az egyház, az RMDSZ és a helyi magyar közösség – mindhiába. A román legfelsőbb bíróság tavaly májusban hozott jogerős végzést abban a perben, amelyben román nacionalista szervezetek az iskolát létrehozó miniszteri rendeletek érvénytelenítését kezdeményezték. A katolikus gimnázium felszámolásához vezető döntés nyomán a városi tanács idén újabb határozatban kezdeményezte az iskola önállóságának helyreállítását.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert bár megpróbálták megakadályozni, a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskola épületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. A román középiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeinek használatára is. Ami természetes és logikus igény lenne, de Romániában a jogszerűség és észszerűséget felülírja a nacionalista állampolitika.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bár szeptemberre ígérték, csak október 13-án debütál a Tündérkert

Következő hír

New Yorkban centenáriumi koncerttel emlékeztek Ligeti Györgyre

Related Posts
Total
0
Megosztás