Még mindig rengeteg az út menti szemét Bihar megyében

2022 első három hónapjában összesen 36,4 tonna illegálisan kidobott hulladékot gyűjtöttek össze az megyei utak melleti árkokból, parkolókból, buszmegállókból – tudatta közleményében a Bihar Megyei Tanács.

Tavaly októbertől egészen az év végéig, vagyis alig három hónap alatt összesen 62,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács és a Bene Internațional cég közötti együttműködési megállapodás értelmében a cég ingyenesen összegyűjti, elszállítja, szétválogatja és hasznosítja, vagy semlegesíti ezeket a hulladékokat, a Bihar Megyei Tanács pedig a maga részéről kiegyenlíti a válogatás és hasznosítás után megmaradt hulladékok tárolásának költségeit.

Az együttműködési megállapodás a megye pihenőhelyeire és a turisztikai övezetekre is vonatkozik. A szerződést 12 hónapos időszakra kötötték meg, fenntartva a megállapodás meghosszabbításának lehetőségét.

A köztisztasági akciók mellett a Bihar Megyei Tanács két olyan tervet is gyakorlatba ültet a jövőben, amelyek az országos és megyei utak menti parkolók kamerarendszerrel történő megfigyelésére vonatkoznak. A felvételek alapján azonosított szemetelők kemény bírságra számíthatnak  – tudatta a Bihar Megyei Tanács közleménye.

Az utak mellett szétszórt hulladék ugyanakkor csupán a probléma egy kisebb részét jelenti, a megye önkormányzatainak területén ugyanis rengeteg illegális hulladéklerakó létezik, melyek felszámolásáért általában nem sok minden történik, hiszen sok esetben el sem jut a hatóságokhoz ezek létezésének híre. A polgármestereknek nem hiányzik sem az ellenőrzés, sem a bírság, sem pedig a szemét eltakarításával járó többletköltség, így inkább jellemzően szemet húnynak, de nem egy olyan eset is előfordult már, hogy az önkormányzat eszközeit igénybe véve igyekeztek eltűntetni a szeméthalmokat némi földmunka segítségével, tovább tetézve a bajt, hiszen így a szemét a talajt, és a talajvizet is veszélyezteti …

Total
0
Megosztás
Előző hír

Több mint ötszáz medveriasztás történt Hargita megyében az elmúlt évben

Következő hír

Moszkva szerint nagyon sok a hamis hír Oroszországról

Related Posts
Total
0
Megosztás