Megcsúfolták Petőfit az ukránok

Ukrajnai magyar! Lépj be az ukrán hadseregbe, légy Európa pajzsa! − szólítja fel egyik bejegyzésében az Ukrán Kárpátalja nevű zárt Facebook-csoport a kárpátaljai magyarságot. A poszthoz mellékelt képen Petőfi Sándor ungvári szobra látható, amire egy képszerkesztő program segítségével katonai egyenruhát, valamint az ukrán zászló színeiben pompázó koszorúkat helyeztek el.

A csoport eddig ismeretlen volt a magyar közösség előtt, a bejegyzésben pedig keverednek az orosz és ukrán karakterek, így nem lehet eldönteni, hogy kinek a műve.

Az ungvári Petőfi-szobor egyébként már többször esett áldozatául a vandalizmusnak. Ferenczy Béni 1990-ben felállított alkotását 2009-ben fehér festékkel öntötték le, 2011-ben pedig féléven belül kétszer − egyszer lefűrészelték, egyszer pedig letörték a kardját − rongálták meg, akkor mindkét esetben részeg fiatalok voltak az elkövetők. Ugyanez történ 2015-ben is, akkor a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án törték le híres költőnk kardjának pengéjét.

Azonban nem csak az ungvári Petőfi-szobor áll a támadások középpontjában: Beregszászon 2013 áprilisában felgyújtották az ottani, szintén Petőfi Sándort ábrázoló szobrot. „Tudjuk jól, egyes pártok előszeretettel gyújtogatnak és gyaláznak meg magyar szobrokat, emlékműveket a közelmúltban pedig magyarellenes atrocitásokra is sor került, melyek már személyek ellen irányultak. Az eset nagy valószínűséggel összefügg Orbán Viktor pénteki beregszászi látogatásával is” − közölte akkor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, amely újabb szélsőséges nacionalista akcióra gyanakodott.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Gyújtogatott egy páciens az élesdi kórházban

Következő hír

Veszélyes biciklizés

Related Posts
Total
0
Megosztás