Megemlékezések a madéfalvi veszedelemről

Erdélyben a felcsíki Madéfalván és Marosvásárhelyen is megemlékeznek vasárnap a madéfalvi veszedelemről a bukovinai székelyek kálváriájához vezető véres történelmi esemény 260. évfordulóján.

A Hargita megyei Madéfalva önkormányzata a kerek évfordulóra tekintettel többnapos rendezvénysorozatot szervezett, melyen számos magyarországi település is képviselteti magát. Tegnap este A csángók kikerülése címmel folklórműsort tartottak a helyi művelődési házban, ma, szombaton a hagyományos lovas zarándoklatot rendezik meg a Széplak–Madéfalva útvonalon. Vasárnap 10 órától a Szent Anna tiszteletére felszentelt Siculicidium kápolnánál lesz szentmise, míg 11.30 órától emlékünnepség és koszorúzás az emlékműnél. Délután a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének ünnepi gyűlését követően a szövetség előadása következik Hálaadás címmel.

Vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Tanács szervezésében Marosvásárhelyen is megemlékeznek a madéfalvi veszedelemről annak 260. évfordulóján. A 2011 óta évente megszervezett eseménnyel az SZNT emlékeztet, „hogy a Siculicidium véres lezárása volt a két évig tartó hősies küzdelemnek Európa legerősebb birodalmával szemben”. A Siculicidium a madéfalvi veszedelem latin neve, jelentése székelygyilkosság. Mint ismeretes, 1764. január 7-én a császári katonaság megtámadta a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyeket, a mintegy kétszáz ember halálával végződő vérengzés madéfalvi veszedelem vagy Siculicidium néven vonult be a történelembe. Ezután indult meg a székelyek tömeges kivándorlása Moldvába, ahol a csángók adtak nekik menedéket.

A Marosvásárhelyen tartandó megemlékezés célja „nyilvánvalóvá tenni: a székely nemzeti ellenállás folytonossága megtartó erő, a jövő záloga a székelység számára”. Erre olyan pillanatban kerül sor, amikor Románia parlamentje sürgősségi eljárással utasította el Székelyföld autonómiastatútumát, a román politikai osztály pedig közigazgatási reformmal tervezi még jobban felszabdalni, fellazítani a tömbmagyar vidékeket.

A megemlékezést a Kultúrpalota nagytermében tartják, a rendezvényt a Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén… című előadása és Kilyén Ilka színművész fellépése teszi színessé.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egyre több a keresztényellenes garázdaság Magyarországon

Következő hír

Ötvenéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Related Posts
Total
0
Megosztás