Meghalt Tamás Gáspár Miklós

A budapesti filozófust, közírót január 15-én, vasárnap hosszú betegség után, 74 éves korában érte a halál – erősítette meg a hírt a család az MTI-nek. 

Tamás Gáspár Miklós (TGM) 1948-ban született Kolozsváron, apja Tamás Gáspár baloldali újságíró, a Kolozsvári Állami Magyar Színház kommunista igazgatója, anyja a nagyváradi Krausz Erzsébet, a Román Kommunista Párt egyik alapítója. Szülei marxista filozófussá nevelték, 1978-ig az Utunk című kolozsvári hetilap szerkesztőjeként dolgozott, majd Magyarországra települt. 1979 és 1982 között az ELTE bölcsészkarán tanított, de nonkonformizmusa miatt elbocsátották. A zsidó származású TGM ekkortól az USA-ban, a Yale Egyetemen lehetett vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken taníthatott.

A Kádár-korszakban a balliberális ellenzék egyik legismertebb tagjává vált, a Szabad Demokraták Szövetségének egyik vezetője és parlamenti képviselője lett, de 2000-ben kilépett a népszerűtlenné vált, széthulló SZDSZ-ből.

Gyors akadémiai felemelkedése máig a magyarországi rendszerváltás egyik furcsa jelensége, ugyanis filozófusi munkássága jószerével értékelhetetlen, TGM többnyire médiabeli állandó szereplésével, vitáival, provokatív publicisztikáival szerzett magának hírnevet. Pályája során több „arculatváltáson” és ideológiai önkorrekción esett át. A 80-as évek második felében még liberális, majd a rendszerváltáskor konzervatív-liberális nézeteket fejtett ki. A 90-es évek végére eltávolodott a nemzeti liberalizmustól, a 2000-es években egyre inkább sajátságos anarcho-neomarxizmus kezdte jellemezni.

Jellemző, hogy 2007 óta a Soros-féle Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora volt, az új évezredben szinte minden megnyilvánulása és megszólalása a nemzet- és keresztényellenes baloldal táborába sorolta, végül már egy legfőbb „fasisztázóvá, nácizóvá” vált Magyarországon. 2016-ban bevallotta: „semmilyen polgári rendszernek nem vagyok a híve már régen”. 2019-ben egyik provokatív publicisztikájában megállapította, hogy míg „a zsidók zöme valaha a tágan értelmezett baloldalon állt”, addig újabban „a zsidóság politikai jobbra terelése folyik Magyarországon”.

Tamás Gáspár Miklós a posztkommunista baloldali kormányok idején több állami kitüntetést is kapott. Élete utolsó éveiben a kolozsvári tudományegyetem szellemi körében és a romániai magyar balliberális médiában sokat idézett-hivatkozott megmondóemberré vált, aki az újmarxista bölcselet intellektuális magasából aljas gazembernek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt már öt évvel ezelőtt, a legutóbbi karácsonykor pedig infantilis hazudozó, gyenge, hatalom nélküli trükközőnek, a mai Magyarországot pedig a téboly hazájának.

Orbán Viktor mindezek ellenére így búcsúzott a megboldogulttól egy Facebook-bejegyzésben: „Elment a régi szabadságharcos. Isten veled, TGM!”

Total
0
Megosztás
Előző hír

A nepáli légikatasztrófát senki sem élte túl

Következő hír

Lakástűz volt Hargitafürdőn

Related Posts
Total
0
Megosztás