Megszólalt egy „csekélyértelmű medvebocs”

Klaus Iohannis román államelnököt felébresztették nyári hibernálásból a tanácsosai (vagy a titkosszolgálatok) egy héttel Orbán Viktor tusványosi beszéde után, és kitolták a média elé, hogy kikérje magának és országának. De előtte nem szóltak neki, hogy a beszédben szó sem volt semmilyen fajelméletről.

„Helytelen, súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé, egy olyan elmélettel, amely a 20. század legszörnyűbb katasztrófájához, a második világháborúhoz vezetett. Ez a lehető legszomorúbb emlékezetű elmélet, és semmiképpen sem fogadható el, hogy egy európai közméltóság ehhez hasonlóval álljon elő bármilyen belső vagy külső politikai lépésének motiválására” – jelentette ki Iohannis súlyos történelemismereti hiányosságait megvillantva. (A II. világháborúhoz ugyanis az I. világháború vezetett, pontosabban az azt többé-kevésbé lezáró Párizs környéki békediktátumok – ebben ma már a történészek zöme egyetért.)

Hozzátette, ugyanilyen sajnálatos, hogy egy magas rangú európai tisztviselő Európa-ellenes beszéddel lép a nyilvánosság elé. (Ez egyszerű hazugság, Orbán Viktor épphogy Európa-féltő beszédet mondott, az Európai Unió jelenlegi impotens és inkompetens, politikai korrupció révén hatalomra került, az USA-nak teljesen lefeküdt vezetőit bírálva.)

„Téves, helytelen, elfogadhatatlan, függetlenül attól, hogy hol zajlik ez a jelenet. Az a tény, hogy ez pont Erdélyben történt, problémát jelent számunkra, és ezt a nyilvános térben látható reakciók is igazolják” – fogalmazott Iohannis, talán arra utalva, hogy a titkosszolgálatok talpa alatt működő román médiában gátlástalan támadások zajlanak a többségi nemzetállami nacionalizmus szószólóinak és a Soros-brigádok „elemzőinek” együttes felvonultatásával minden ellen, ami határon innen és túl magyar.

Végül Iohannis elhatárolódott mindentől és nyomatékosította, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség, de csak szőrmentén, mert most nincs szükség kormányválságra.  Nem mintha úgy meg tudná sérteni bárki bármivel az RMDSZ-t, hogy az otthagyja a bukaresti kormányhivatalokat és a különféle vidéki pozíciókat, azaz a pénzcsapokat.

A magyar párt szóvivője már meg is üzente: nincs nekik mit tisztázniuk és magyarázniuk Orbán Viktor beszédén, mindenki olvassa el, ha tudja, és értelmezze megfelelően, ha képes rá. Ez egybecseng az ismert román közvéleményformáló, Ion Cristoiu szarkasztikus véleményével, aki szerint egy ilyen sokrétű politikai fejtegetést a Iohannis, Ciucă, Ciolacu stb. kaliberű román politikusok és „állami vezetők” úgysem képesek megérteni.

Ámde a Soros-média gyorsan becserkészte Markó Bélát, aki ijedtében azon nyomban egy platformra helyezkedett az internacionalista baloldallal és a többségi román magyarfalókkal.

Mi lesz itt még?

R. B. M.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Székelyudvarhelyre rájár a rúd

Következő hír

Maroknyi román „rohanta le” Székelyudvarhelyt

Related Posts
Total
0
Megosztás