Megtört a jég – bár az autonómia ügye tapodtat sem haladt előre

Ezreket várnak pénteken, a székely szabadság napján Marosvásárhelyre címmel adott ki ma délután egy sajtóanyagot a Magyar Távirati Iroda annak kapcsán, hogy március 10-én a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ismét megszervezi hagyományos nagygyűlését és felvonulását.

A témát csak azután kapta fel a Kárpát-medencei média egy része, hogy délben megírtuk: a székely szabadság napjáról hallgat az RMDSZ-média (lásd: itt). Azóta az ominózus MTI-anyag elkezdte áttörni „a hallgatás falát”. Ebben egyebek mellett az áll, hogy Izsák Balázs SZNT-elnök a magyar állami hírügynökség erdélyi tudósítójának elmondta: a nagygyűlés a hagyománynak megfelelően a székely vértanúk emlékművénél kezdődik, ahol 16 órától Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mond beszédet, majd elhangzik a román kormánynak címzett kiáltvány.

A koszorúzás után a részvevők felvonulnak a város főterére, a prefektusi hivatal elé, ahol átnyújtják a román kormánynak címzett beadványukat a prefektusnak vagy képviselőjének. A felvonulás zárásaként átadják az SZNT Gábor Áron-díját, amelyet idén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Bakk Miklós egyetemi tanár vehet át az autonómia ügyének szolgálatáért. A díjátadót a Kultúrpalota kistermében tartják.

Az SZNT elnöke szerint több ezer résztvevőre számítanak, egyes településekről – például Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Makkfalváról – szervezetten, buszokkal jönnek a részvevők, mások egyénileg érkeznek. A rendezvényen külföldi vendégek is lesznek, Katalóniából, Baszkföldről és Felső-Sziléziából, akik saját közösségük üzenetét hozzák el Marosvásárhelyre – mondta Izsák Balázs.

A marosvásárhelyi rendezvénnyel egy időben a Kárpát-medence számos településén és világszerte tartanak szimpátiatüntetéseket. Izsák Balázs szerint az SZNT-nek nincs tudomása minden ilyen rendezvényről, sokról utólag értesülnek. Információik szerint Magyarországon Székesfehérváron, Pakson, Sárpatakon, Diósdon, Szolnokon, Miskolcon, Budakeszin ünneplik meg pénteken a székelyek összetartozásának napját. Budakeszi önkormányzata idén csatlakozott a Székelyföldön élő magyarság területi autonómiatörekvéseit támogató anyaországi önkormányzatokhoz.

Az MTI kérdésére, hogy ütköztek-e akadályba a szervezés során – a helyi hatóságok a korábbi években rendszeresen igyekeztek meggátolni a nagygyűlés megtartását – Izsák Balázs elmondta: eddig nem, és reméli, ezután sem lesz akadályoztatás. Az SZNT elnöke szerdán egyeztetett a csendőrség képviselőivel. Hangsúlyozta: ez elengedhetetlen, hogy a rendezvény mindenféle incidens nélkül történhessen meg.

A távirati iroda által kiadott és számos hírportál által átvett tudósítás „szépséghibája”, hogy Szili Katalint egyszer miniszterelnöki főtanácsadóként, máskor miniszterelnöki megbízottként említi, holott ebben a pillanatban e tisztségei közül egyiket sem tölti be, legalábbis a Magyar Kormány hivatalos portálja szerint. Korábban a határon túli magyar nemzetrészek autonómiakoncepcióinak összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott volt, de február közepén lemondott, hogy megtarthassa a Pécsi Tudományegyetemet működtető alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát. Miután ugyanis az Európai Tanács a múlt év végén aggályosnak nevezte, hogy miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel és polgármesterekkel vannak tele a magyarországi egyetemeket irányító vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai, a magyar kormány illetékes bejelentette, hogy február közepén minden érintett kormánytisztviselőtől elvárják, hogy válasszon: politikai megbízatásáról vagy kuratóriumi tagságáról mond-e le. A magyar sajtó azt is megírta, hogy négyen is a kuratóriumi tagság mellett döntöttek, és inkább kormányzati megbízatásukról mondtak le, köztük van Szili Katalin is. Január végén még szerepelt a neve a kormány honlapján a miniszterelnöki megbízottak között, mostanra már eltűnt onnan.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nagyot drágul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Következő hír

Röpködnek összevissza a politikusok a pénzünkön

Related Posts
Total
0
Megosztás