Megtörtént a nagy lufieregetés Szentgyörgyön

Mint arról pár napja beszámoltunk, a román zászló napjára Sepsiszentgyörgyre hívta az igazán patrióta románokat a nacionalista Calea Neamului (Nemzet Útja) szervezet, egyúttal gyűjtést is indítva egy „országos premier” megvalósításához.

A szervezet vezetője, Mihai Tîrnoveanu a közösségi hálókon hirdette meg, hogy 300 héliumos léggömböt engedne fel Háromszék megye székhelyének központjában, melyek a tervek szerint a magasba emeltek volna egy háromméteres román trikolórt. A lufieregetést vasárnap 18 órára időzítették, és el is követték – amint arról saját Facebook-oldalán a szervezet beszámolt.

Csak néhány tucatnyi „hazafi” és érdeklődő volt jelen a közzétett fotókat nézve, de a száz-száz kék, sárga, piros lufihoz kötözött trikolór valóban az égnek emelkedett a román himnusz hangjaira. Hogy mi volt ebben az országos premier, az egyértelműen nem derült ki. Mert az őshonos magyar többségi lakosság ily módon történő provokálása nem volt sem előzménytelen, sem rendhagyó a Székelyföldön.

 

A román nemzeti lobogó napjának megünneplését június 26-án az 1998. évi 96. számú törvény kodifikálja és írja elő annak emlékére, hogy ezen a napon alakult meg 1848-ban az ideiglenes forradalmi kormány Bukarestben, amely egyebek mellett nemzeti lobogóvá léptette elő a trikolórt, igaz, akkor még cirill betűs felirattal: „Igazság– Testvériség”. Egyes történészek szerint a kék-sárga-piros zászlót román nemzeti jelképként először 1839 nyarán tűzték ki közterületen, egy havasalföldi, Prahova megyei domb tetején. De majd csak 1859-ben vált állami jelképpé, hogy aztán másfél évszázad alatt sokszor változzon mind a zászló alakja, mind a színek sorrendje, mind pedig a közepén a címerek megléte vagy nemléte.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás