Mi történt a budapesti demográfiai csúcson?

Minden idők legnagyobb demográfiai csúcstalálkozójára került sor 2023. szeptember 14–15-én a magyar fővárosban. A világ egyik legfontosabb témáját körbejáró konferencián felszólalt többek közt az olasz miniszterelnök, Bulgária államfője, Tanzánia alelnöke, Magyarország kormányfője és köztársasági elnöke is. Meghívottként jelen volt Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki két évtizeden át állt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élén és tizenkét évig képviselte a romániai magyarságot az Európai Parlamentben.

Öt kontinens húsz országából mintegy hatvan felszólaló és csaknem hatszáz vendég érkezett Magyarországra, köztük állam- és kormányfők, miniszterek, egyházi vezetők, világhírű gondolkodók és szakemberek, hogy a családokat, a demográfiát érintő legfontosabb kérdéseket megvitassák.

A Budapesti Demográfiai Csúcs is jelzi, hogy Magyarország a demográfiai kérdések, a családokról való gondolkodás központja, szellemi műhelye lett. A kétévente megrendezett népmozgalmi tanácskozást 2015-ben, akkor még államtitkárként, Novák Katalin indította el, aki Magyarországi köztársasági elnökeként idén is az esemény házigazdája volt.

A magyar államfő a felszólalása elején emlékeztetett, hogy három gyermek boldog édesanyja, és hogy amikor még ő vállalt gyermeket, 2010-ben, a Gyurcsány-kormányok idején, családellenes idők voltak Magyarországon. A családok azonban nem hagyták magukat, kiálltak a jövőért, egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol megbecsülés jár az időseknek, ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni. Egy olyan országot, ahol a gyermeket vállaló nem jár rosszabbul, mint aki lemond a saját családról. „Családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma felére csökkent. Nálunk nőtt a legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Nőtt a családok életszínvonala” – sorolta az államfő, jelezve: a családok szabadságharca azonban nem ért véget, a jövő ugyanis veszélyben van.

Novák Katalin rámutatott, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik. „175 évvel ezelőtt a 1848-as forradalom idején12 pontot fogalmaztak meg hőseink, ez a magyar szabadság vastörvénye, a magyar családok szabadságharcának is legalább 12 alapvetése van (lásd az ábrát a cikk végén). „Egyenlőség, szabadság, testvériség. Ma a családok szabadságharcát vívjuk” – zárta beszédét a köztársasági elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a felszólalásában emlékeztette a hallgatóságot, hogy Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb szószólója a nemzetközi politikában. „Ebben nem is lesz változás, hiába támadják a magyar kormányt a liberális világban, ez csak megkeményít bennünket” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint fontos, hogy két év után újra demográfiai fórumot tartunk, ugyanis Európa a fontos kérdések helyett, mint például a kontinens demográfiai jövője, mindenféle sületlenséggel, képtelenséggel van elfoglalva.

Európa félelemből cselekszik. Azt mondják, hogy nincs jövő, és ez így egy önbeteljesítő jóslattá válik. Emiatt egyenesen kötelesség demográfiai csúcsot rendezni. Ez a legnagyobb fórum, ahol a legfontosabb kérdésekkel, az otthonnal, a családdal és a gyermekvállalással foglalkozhatunk – magyarázta Orbán Viktor, aki továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon 2010 óta az egy gyermekes családok jövedelme megduplázódott, míg a többgyermekes családoké háromszorosára nőtt. Minden ötödik család új otthonhoz jutott.

Az esemény kiemelt vendégeként Budapestre érkezett Giorgia Meloni olasz kormányfő is, aki egyből a beszéde elején leszögezte, hogy a család és a demográfia kulcsfontosságú kérdések. Az olasz kormány célja, hogy egy lényeges kulturális változás induljon el a családok területén, mert súlyos demográfiai válság sújtja Olaszországot és a Nyugatot is. Ha a gyermekek egyre kevesebben vannak, akkor a fejlettebbeknek mondott országok gyorsított úton haladnak a bukás felé. Ezt nem lehet csak egy materiális szemüvegen nézni. A demográfia nem csupán egy kérdés, hanem a kérdés, amelyen a nemzet múlik – fogalmazott Meloni, majd hangsúlyozta, hogy a gyermekek nem korlátok, hanem erősebbé teszik a nőket a munkában is, amit végeznek. „Meg kell osztani azt a tapasztalatot, amit ma itt Magyarországon látunk, Európának akcióba kell lendülnie, lépéseket tennie, a születési számokra kell fókuszálni, a családokra. Be kell bizonyítanunk, hogy megértettük a kulturális és szociális kihívás mértékét” – zárta beszédét az olasz miniszterelnök.

Nagyszüleink korában az, hogy gyerek legyen, a család központi projektje volt, s a felnövekvő gyerekek is a családalapításra készültek, mert tudták, hogy ez a legfontosabb dolog az életben – hangzott el az V. Budapesti Demográfiai Csúcs második napján a Család az ideológiai viták kereszttüzében című szakmai panelbeszélgetésén, amelyen brit, amerikai, kanadai szakértők fejtették ki nézeteiket a témáról.

Megállapították: bár a modern világban két „elit érték” maradt, a szabadság és az egyenlőség, a mai fiatalok más értékeket képviselnek, ugyanis azt hiszik, hogy a házasságban vége a szabadságnak, a gyerek pedig szerinte igazi rabszolgaságot jelent. Fontos lenne tudatosítani, hogy a gyereknevelés nem jelenti a szabadság feladását, és hogy egy gyereket felnevelni nemcsak az anya felelőssége, hanem a szülőké közösen. Ugyanakkor a szabadság felelősséggel jár, ha káoszba torkollik, ott az egyén felelőssége is felvetődik.

Szinte egyöntetűen ismerték el, hogy a társadalom építőköve a család, módot kell találni a segítésükre. Többen kifejtették: aki a család jövője miatt aggódik nyugaton, azt rögtön jobboldalinak bélyegzik meg. Aggodalmat keltő a demográfiai helyzet, és az, ha valaki erről beszél, az jobboldali, rasszista. Holott sok kulturális kérdés középpontjában is a család áll. Az adatok világosan mutatják, hogy ma nagyon sok gyerek apa nélküli családban él, körükben valószínűbb az iskolai lemorzsolódás, a drogfogyasztás, a bűnözés – hangzott el annak kapcsán, hogy mi jelenti ma a legnagyobb fenyegetést a családokra. Pedig még az amerikai tapasztalatok is azt mutatják, hogy akik kétszülős családban nőnek fel, sikeresek. Nagy kérdés, hogy a kormányzat, a társadalom felfogja-e ezt, és megfelelően cselekszik-e.

Sharon Slater, a Family Watch International (USA) elnöke azt mondta, kutatásaik alapján a családokat tekintve nagy fenyegetettséget látnak minden országban, minden amerikai államban. „A legnagyobb fenyegetettség a megtévesztő, szándékos, módszeres, átfogó szexuális és gender indoktrinálása (agymosása) a gyerekeknek, amelyet a jog, a törvény erejével próbálnak érvényre juttatni, hogy a nemzetközi, nemzeti, állami és helyi szinteken érvényesüljön” – jelentette ki.

*

A budapesti demográfiai csúcs után négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz kormányfő. A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték: gyorsan és határozottan kell fellépni. A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni. Hozzátették, hogy az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani, különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás