Navalnij 13 év börtönt kaphat

Az orosz ügyészség nemrég újabb vádakkal állt elő az orosz ellenzéki politikussal, Alekszej Navalnijjal szemben. A bíróság pedig ma kimondta az ítéletet: bűnös.

A moszkvai Lefortovszki Bíróság kedden bűnösnek találta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit csalással vádoltak – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Navalnij vállalkozóként csalást követett el, vagyis csalással ellopta mások tulajdonát – olvasta fel az ítéletet Margarita Kotova bíró, aki ismertette, hogy Navalnijt bűnösnek találták a bíróság megsértése miatt is. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását is kezdeményezte.

Az orosz vádhatóság csalás és a bíróság megsértése miatt tizenhárom év börtönbüntetés kiszabását indítványozta Alekszej Navalnij ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb kritikusa tavaly került börtönbe, miután túlélt egy mérgezést. (Sosem derült ki, hogyan és ki mérgezte meg.) Jelenleg is két és fél éves büntetését tölti.

Alekszej Navalnijt tavaly január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért a berlini kórházi és rehabilitációs kezelés után. 2020 augusztusában került kórházba Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk–Moszkva-repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények egyaránt a novicsok nevű harci idegmérget mutatták ki a szervezetében. Sokak szerint a politikust az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével, de ezt a hatóságok tagadták, az „áldozat” pedig nem tudott bizonyítékokkel szolgálni.

Tavaly február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését. (Pénzügyi-kereskedelmi csalás és sikkasztás miatt marasztalták el az öccsével együtt import-export nagyvállalatokat működtető Navalnijt.) Az ítélet értelmében az ellenzéki politikusnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egyre több veszélyes hamisítványt értékesítenek online

Következő hír

A pozsonyi Petőfi-szobor viszontagságos sorsa

Related Posts
Total
0
Megosztás