Nemzeti összetartozás napja: értékteremtéssel kell válaszolni Trianonra

Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja – így szerepel a 2010. évi XLV. törvénybe foglalt hivatalos nevén –, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Az emléknapot nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túlra került nemzetrészekben, valamint az emigrációban is megtartják a magyarok.

Csák János, a kultúráért és innovációért felelős magyar miniszter tegnap Kézdivásárhelyen, a Kanta Szakképző Központ diplomaosztó ünnepségén kijelentette: akkor lesz a Kárpát-medence minden sarkában kulturálisan erős, gazdaságilag magabiztos, virágzó családokból álló magyar nemzet, ha a magyar közösségek megszervezik magukat és értékteremtéssel válaszolnak Trianonra. Szerinte magyar kormány víziója a munkaalapú társadalom, vagyis a fizikai és szellemi munkával történő értékteremtés. Székelyföldön is kialakulhat egy olyan sikeres, külföldi befektetéseket vonzó gazdasági platform, mint az utóbbi 14 évben Magyarországon, de ehhez „olyan helyeket kell létrehozni, ahova oda akarnak jönni az emberek tanulni”.

A miniszter sokszoros sikernek nevezte, hogy – miután a tavalyi, első alkalommal még csak 15-20 oklevelet osztottak ki – egy év alatt tízszeresére növekedett a hallgatók száma a háromszéki Kanta Szakképző Központban. Úgy értékelte: a világszínvonalú magyar duális képzés meghonosítása fontos tudásplatform a Székelyföldön. Kiemelte: a világ 39 legfejlettebb gazdaságát tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai között a magyar szakképzési rendszer a második legjobb, és most „annak minden gyümölcse” eljutott a Székelyföldre is. A kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ a magyar kormány támogatásával felújított minorita rendházban működik, amelynek a Böjte Csaba ferences szerzetes vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány az ügykezelője.

A Nemzeti Összetartozás Napjára utalva Csák János azt mondta: a magyarok nem áldozatai, hanem túlélői a történelemnek. Ahhoz, hogy ez továbbra is így legyen, a magyar megmaradáshoz tudásra és önszervezésre van szükség. „1100 éve, sőt még régebben itt vagyunk. Ez az utóbbi száz év kicsit göröngyös volt. De előtte ezer év van, és itt akarunk lenni még ezer év múlva is. És ehhez az kell, hogy értéket teremtsünk (…) Az őseink itt letelepedtek, megművelték ezt a földet, és 1100 éven keresztül mindenféle ellenséggel szemben megvédték. Családjuk volt, gyerekük volt, azért lehetünk mi most itt. Csak akkor vagyunk méltók hozzájuk, ha mi továbbvisszük ezt az értékteremtést” – mondta a miniszer.

Ugyanezen a napon Orbán Viktor miniszterelnök Nagyszalontán tett „ultrarövid kampánylátogatást”, az erdélyi Soros-média szerint: „jött, látott, mozgósított, és gyorsan távozott”. A közösségi médiában kritikus hangú bejegyzésekben panaszkodott többen, amiért nem is tudtak a dél-bihari vizitről, amit az RMDSZ ütött nyélbe a saját aktivistái és hívei számára, szalontai polgármesterjelöltjük megtámogatására. Az MTI szűkszavú közlése szerint a magyar kormányfő megbeszélést folytatott a Bukarestiben akkreditált magyar párt Nagyváradról és máshonnan odarendelt emberivel, szelfizgetett velük, majd a sebtében összeverbuvált hallgatóság előtt arról beszélt: Brüsszel eszét vesztve menetel a háborúba. De hiába a háborúpártiak minden hatalma és pénze, ha a békeszerető emberek többen lesznek az európai választáson. A magyarországi közmédiából jól ismert szlogennel summázta kampánylátogatása lényegét: „mi, magyarok, éljünk a határ bármelyik oldalán, szavazzunk a békepárti erőkre, mert június 9-én még megállíthatjuk a háborús menetet”.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Székelyudvarhelyen is bemutatkozik az atyhai művésztársaság

Következő hír

A Reménység Szigetén elhangzottakról

Related Posts
Total
0
Megosztás