Nemzeti ünnepi rendezvény Nagyváradon

Március 15-én, a magyarok nemzeti ünnepén szerte a világban megemlékeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről, annak 175. évfordulóján. Így van és lesz ez a Magyar Királyság utódállamaiban is, annak ellenére, hogy például Romániában – amely a trianoni békediktátum értelmében bekebelezhette Erdélyt, valamint a Partium és a Bánság nagy részét – az ott élő több mint egymilliós magyar nemzeti közösséget nem illeti meg a szabadon ünneplés joga, ugyanis törvény erről nem rendelkezik, munkaszüneti nap a magyaroknak nem jár.

Mivel a kisebbik román kormánypárt, az RMDSZ által uralt romániai magyar sajtó jobbára csak az ezen párt által szervezett, felügyelt rendezvényeket népszerűsítette az elmúlt napokban, az alábbiak közzétesszük a nagyváradi polgári, nemzeti oldal által tervezett mai események programját, ugyanis a Körös-parti városban évek óta kétpólusú a megemlékezés.

Eszerint a tisztelgések 10 órakor kezdődnek Rulikovszki Kázmér síremlékénél a köztemetőben. Itt rövid beszédet mond Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó. 10.30 órától Farszádi Kováts Mihály, Bem tábornok segédtisztje síremlékénél koszorúznak a Barátok templomának alagsorában, rövid beszédet mond Moldován Lajos, az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi elnöke. 11 órától Petőfi Sándor mellszobránál lesz koszorúzás a nevét viselő parkban, ahol Habinyák István, az EMSZ Bihar megyei elnöke mond rövid beszédet.

16 órától néptáncos toborzót tartanak a Szent László téren, majd magyar lobogók alatt vonulnak át Szacsvay Imre mártír országgyűlési jegyző szobrához 17 órára. Itt elhangzik Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenete, majd Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvivő elnöke mond ünnepi beszédet. A szobornál az ünnephez illő szavalatok hangzanak el, tárogatón közreműködik Kiss Géza kántor, alkalmi előadással a Motolla énekegyüttes szerepel.

Minden érdeklődőt, ünneplőt, tisztelgőt szeretettel várnak az ünnepi megemlékezésekre.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Romániában letartóztattak két kis „drogbárót”

Következő hír

Szél fúvatlan nem indul

Related Posts
Total
0
Megosztás