Szél fúvatlan nem indul

Két héttel ezelőtt röppent fel a nyugati sajtóban annak a híre, hogy az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája, az FBI arra az álláspontra jutott: a világjárvány okozó koronavírus egy ázsiai kutatólaborból szabadult el, amelyben a kísérletezgetéseket és kutatásokat maga az amerikai kormány finanszírozta. Mostanra beindult a pró és kontra.

Christopher Wray, az FBI igazgatója azt mondta, hogy információik alapján a Covid–19 nagy valószínűséggel egy, a kínai kormány által ellenőrzött laboratóriumból származik. „Az FBI már jó ideje úgy értékeli, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens” – mondta a Fox Newsnak.

Kína tagadta, hogy laboratóriumi szivárgás történt volna Vuhanban, rágalmazásnak nevezve az állítást. De ennek ma már senki sem ad hitelt.

Az amerikai CBS News hírtelevízió legújabb riportja szerint több tíz millió dollár kormányzati támogatás érkezhetett a kínai Vuhanban található laboratóriumokba. Az ügy Roger Marshall republikánus szenátor szerint azért is aggasztó, mert 1,1 millió amerikai halt bele a koronavírusba, amely „létrehozásában a kormány is részese lehetett”.

„Amit eddig találtam, az a kettős számlázásra, az állami pénzeszközök esetleges ellopására utaló bizonyíték. Ez azért is különösen aggasztó, mert a pénzekkel veszélyes kórokozók és kockázatos kutatások finanszírozását támogatták” – fogalmazott a CBS News amerikai hírcsatornának Diane Cutler, korábbi szövetségi nyomozó, akinek két évtizedes tapasztalata van a fehérgalléros bűnözés és az egészségügyi csalások elleni küzdelemben.

A CBS által áttekintett feljegyzések szerint az Egyesült Államok kormánya az Országos Egészségügyi Központ (NIH) és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségén (USAID) keresztül, duplikált kifizetéseket hajthatott végre a kínai Vuhan városában található laboratóriumok részére. Ezek a kifizetések – a vélelmezés szerint – pedig orvosi ellátásokat, felszereléseket, utazásokat és béreket is magukba foglaltak. A hírtelevízió szerint több tíz millió dolláros összegről lehet szó.

Cutler több mint ötvenezer dokumentumot vizsgált meg, és az általa talált bizonyítékok olyan állami támogatásokhoz vezettek, amelyek a Covid–19 világjárványhoz vezető, magas kockázatú kutatásokat támogattak Kínában. Cutler munkáját Marshall szenátor is segítette. A politikus szerint az ügyben a 2001. szeptember 11-éhez hasonló, független vizsgálóbizottságot kellene felállítani. „1,1 millió oka van annak, hogy az amerikai adófizetőket érdekli ez az ügy” – utalt a koronavírusban elhunyt amerikai áldozatok számára a republikánus szenátor. Hozzátette, hogy „egy olyan katasztrófa történt, amelyet meg akarunk érteni és elkerülni, hogy az újra bekövetkezzen”.

Marshall a New York Postnak továbbá azt mondta, hogy „az amerikaiak megérdemlik az igazságot, különösen akkor, ha a kormánynak része volt a koronavírus létrehozásában”.

A CBS riportjában a támogatási forrásokat ismerők nem kívántak nyilatkozni. A USAID szóvivője nem kommentálta a feltételezéseket, a szervezet nem kívánt „egy konkrét, folyamatban lévő vizsgálat” ügyében nyilatkozni. A NIH sajtóirodája pedig semmilyen válasszal sem élt a csatorna felé. A CNS szerint a kettős számlázással kapcsolatos vizsgálat akár hat hónapig is eltarthat.

Az amerikai hírszerző ügynökségeknek nincsen konszenzusos álláspontja a járvány eredetét illetően. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a washingtoni Energiaügyi Minisztérium azonban egy véletlen laboratóriumi szivárgást tart valószínűnek.

A CBS arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus ügyében indított kongresszusi vizsgálat keretében a képviselőház egyhangúlag szavazta meg a járvánnyal kapcsolatos titkosított hírszerzési információk feloldását. Ezekben Robert Redfield, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) korábbi igazgatója azt vallotta, hogy az NIH-től, a külügyminisztériumtól, a USAID-től és a védelmi minisztériumtól származó pénzekből magas kockázatú víruskutatást finanszíroztak Vuhanban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nemzeti ünnepi rendezvény Nagyváradon

Következő hír

„Szabadságharcunk soha nem ér véget”

Related Posts
Total
0
Megosztás