Nulladik napi tárlatnyitó az EMŰK-ben

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Bordás Beáta művészettörténész, a tárlat kurátora nyitja meg Jándi Dávid (1893–1944) festőművész emlékkiállítását az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) harmadik emeleti kiállítóterében július 18-án, kedden 15 órakor Sepsiszentgyörgyön. Az esemény a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos (július 19–23.) kísérőrendezvényének számít, annak „nulladik napján” történik.

Ezzel az alkotó születésének 130. évfordulójára emlékezik a szervező, Sepsiszentgyörgy önkormányzata és az EMŰK, partnerségben a Liszt Intézettel. Több szempontból is újdonságnak számít a tárlat, hiszen a központban először rendeznek emlékkiállítást olyan magyar festőnek, akinek a teljes életműve a 20. század első felében bontakozott ki.

Léderer Dávid a Bereg megyei Jándon született szegény zsidó családban, Nyíregyházán nőtt fel. 1911-től a nagybányai művésztelepen tanult, frontszolgálata, illetve orosz fogsága után, 1918-tól pedig újra ott dolgozott. Az impériumváltást követően is megőrizte kapcsolatát a művészteleppel, Erdéllyel. 1926-ban a Nagybányai Festők Társaságának rendes tagjává választották, 1930-ban pedig többedmagával megalapította a Barabás Miklós Céhet. A teleket a magyar fővárosban, a nyarakat Olaszországban töltötte, tanult, dolgozott, kiállított, sikeres festőnek számított. 1944-ben Nagybányáról hurcolták volna el a németek, de szökése közben lelőtték.

Az augusztus 26-ig látogatható tárlaton a művész 57 alkotása szerepel festészetének mindenik korszakából, amelyeket romániai és magyarországi köz- és magángyűjteményekből válogattak.

Címkép: Jándi Dávid: Fekvő akt a Kereszthegy előtt (1933) 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az EP bővítené a schengeni térséget, de nem rajta múlik

Következő hír

Továbbra sem látogatható a barcarozsnyói vár

Related Posts
Total
0
Megosztás