Október 6-ai megemlékezések Erdélyben

Köztéri rendezvényeken, illetve tematikus programok révén emlékeznek október 6-án az aradi vértanúkra a legtöbb székelyföldi településen, illetve Erdély, a Partium és a Bánság magyarlakta városaiban, községeiben.

Székelyudvarhelyen a Márton Áron téren október 6-án délután hat órától beszédet mond Gálfi Árpád polgármester, majd Berze Imre szobrászművész alkalmi installációját méltatja Miklós Zoltán múzeumigazgató. A megemlékezésen közreműködnek a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákjai is. A szervezők arra kérik az emlékezni érkezőket, hogy a korábbi évekhez hasonlóan mindössze egy-egy szál fehér virágot vigyenek magukkal. A köztéri rendezvényen kívül a gyerekek számára tematikus programokkal is készültek a szervezők: a nyolcadik osztályosoknak Akik legyőzték a halált címmel drámapedagógiai foglalkozást tartanak a szabadságról a művelődési ház koncerttermében, tanítási időben. Az általános iskolás tanulóknak pedig katonadal-tanítás lesz a program, ugyancsak a művelődési ház koncerttermében. A részvétel feltétele az előzetes bejelentkezés a 0266–218 147-es telefonszámon.

Csíkszeredában a Mikó-vár előtt emlékeznek a tizenhármakra. Itt csütörtökön egész nap lehetőség lesz néma főhajtással, gyertyagyújtással emlékezni az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtábornokra. A Vár téren kihelyezett arcképcsarnok előtt este hét órától rövid megemlékezést tartanak, amelyen Timár Sándor P. Asztrik ferences atya szól a jelenlévőkhöz. Az ünnepi hangulat megteremtésében közreműködik Both Béla tárogatós, ugyanakkor Antal Tibor énekével, valamint Szabó Enikő szavalatával teszi emelkedettebbé a hangulatot, de jelen lesz a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület is. A megemlékezést követően fél nyolctól a városháza dísztermében mutatják be Pál-Antal Sándor Csík-, Gyergyó-, Kászonszék 1848–49-ben című kötetét.

Marosvásárhelyen a Postarétre, a székely vértanúk emlékművénél zajló megemlékezésre várják a helybélieket csütörtök délután ötre. A szervezők arra kérik mindazokat a személyeket és szervezeteket, akik koszorút kívánnak elhelyezni az emlékműnél, hogy szándékukat jelezzék a marosvásárhelyi RMDSZ-nél.

Szászrégenben az Üzenet című verses-zenés előadással emlékeznek az aradi vértanúkra csütörtökön délután hattól, a művelődési ház nagytermében. Az előadáson fellép a Piccolino gyermekkórus és furulyazenekar, a marosfelfalusi Bíborka néptánccsoport, a Szászrégeni Népszínház Kemény János Társulata, a Csinn-Bumm ifjúsági színjátszó csoport, a régeni Járom néptánccsoport nagycsoportja, valamint Virginás Árpád előadó.

Gyergyószentmiklóson is két programmal emlékeznek meg az aradi vértanúkról csütörtökön: a város főterére már reggel kihelyezik az információs pannókat, amelyeken az aradi vértanúk arcképe is látható, és azok előtt egész nap gyertyagyújtási lehetőség lesz. A délutáni megemlékezésre öt órátóll a római katolikus temetőben kerül sor, ahol Laczkó-Szentmiklósi Endre gyergyóremetei történész tart történelmi visszaemlékezést, és újdonságként a református gyülekezet kórusa teljesít zenei szolgálatot.

Szatmárnémetiben az RMDSZ, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a Szent István Kör szervez megemlékezést. Idén is a Kazinczy (ma Ștefan cel Mare) utcai zárdatemplom elé, Gonzeczky János emléktáblájához várják az emlékezőket. A 17 órától kezdődő főhajtáson imát mond Ilyés Csaba római katolikus lelkész és Szilágyi István Róbert református lelkipásztor, beszédet mond Tilki Attila országgyűlési képviselő, előadást tart Csorján Árpád történelemtanár, szavalnak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai, az eseményt pedig a koszorúzás zárja. Közreműködik a Dsida Jenő cserkészcsapat és a székesegyház kórusa.

Nagyváradon a Magyar Polgári Egyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt október 6-án 15.30 órától szervez koszorúzást Nagysándor József emléktáblájánál az egykor a honvédtábornok nevét viselő belvárosi utcában (ma str. Aurel Lazăr). Ezt könyvbemutató követi 16 órától a közeli Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében: a nemrég Magyarországon megjelent monográfia Fleisz János történészprofesszor munkája, címe Nagysándor József tábornok, „a magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve”. A kötetet méltatja Velkey Ferenc debreceni egyetemi docens. 17 órakor kezdődik a hagyományos megemlékezés Szacsvay Imre mártír jegyző szobránál. Beszédet Csomortányi István, az EMNP elnöke mond. Szavalattal Firtos Edit és Szabó Eduárd színművészek szolgálnak, dalos műsorral a Váradi Dalnokok.

Aradon ma, október 5-én 18 órakor az Állami Színházban ünnepi előadás lesz: Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját adják elő Pozsgai Zsolt feldolgozásában. Október 6-án 16 órától tisztelgés és koszorúzás a Vesztőhelyen, 17.30 órakor az arad-belvárosi római katolikus templomban szentmise az aradi vértanúk emlékére (főcelebráns és szónok Felföldi László pécsi megyéspüspök), 19 órakor emlékezés és koszorúzás a Szabadság-szobornál.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Biden előre megjósolta, hogy mi lesz az Északi Áramlattal

Következő hír

Kétmillió dolláros villát vett magának Amerikában a magyar lobbista

Related Posts
Total
0
Megosztás