Orbán-fóbia Szlovákiában

A TA3 nevű szlovák hírtelevízió stúdióbeszélgetésre invitálta Forró Krisztiánt, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnökét, Gyimesi Györgyöt, az OĽaNO nevű, meghatározhatatlan ideológiájú nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőjét és Martin Klus korábbi külügyi államtitkárt, független pozsonyi parlamenti képviselőt.

Az M7.sk portál ironikus beszámolója szerint „a vita kiegyenlített volt, hiszen a műsorvezető szinte végig Martin Klusszal összhangban támadta az Orbán-kormányt, és félelmekről beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország sálja miatt kirobbant ügy kapcsán. Forró Krisztián és Gyimesi György ezzel szemben elutasította az irredentizmus vádját. Ugyanakkor a vita a két magyar politikus között is az adok-kapokról szólt.”

Egy sporteseményt politikai célokra használnak fel

Első megszólalóként az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője elmondta, a pártja által jelölt Rastislav Káčer külügyminiszter felfújta a témát, személyeskedő megjegyzésével ő provokált, és nem Orbán. Gyimesi emlékeztetett rá, európai „szent háború” folyik Orbán ellen, a cél a V4 szétverése.

Klus szerint nem az első és nem is az utolsó provokáció volt Orbán és más magyar politikusok részéről. Kár érte, negatív légkört teremt a holnapi V4-es találkozó előtt – fogalmazott Klus, kiemelve, szerencsésebb lenne arra koncentrálni, ami összeköt, és nem arra, ami szétválaszt. Nagy-Magyarország felemlegetése viszont a feszültséget kelti – vetette fel békülékeny hangnemben a volt külügyi államtitkár, aki korábban még nemzetbiztonsági kockázatként beszélt a felvidéki magyarokról.

Forró a magyar kormányfőt ért bírálatok kapcsán kiemelte a horvát elnök reakcióját, aki szerint Horvátország legjobb szomszédja Magyarország. A Szövetség elnöke szerint egy sporteseményt politikai célokra használnak fel, miközben komoly gondok vannak Szlovákiában, gondoljunk csak az orvosok felmondására. Közös történelmünk van, ma is közös hajóban evezünk. Miért nem azzal foglalkozunk, hogy a kapcsolatokat javítsuk – tette fel a kérdést Forró.

Felesleges, felfújt konfliktusról van szó

Gyimesi szerint a Szövetség nem beszél világosan arról, hogyan viszonyul a párt az Orbán-kormányhoz. Mi magyarok mindannyian egy nemzeti közösségbe tartozunk, ez nem jelent határrevíziót – szögezte le a műsorvezető felvetésére, hozzátéve: a liberális politikusok Brüsszel és Washington érdekében feladják az ország szuverenitását, Magyarországgal pedig riogatnak. Gyimesi szerint Orbán sálja a nemzeti összetartozás szimbóluma, nem az irredentizmusé. A képviselő hangsúlyozta, felesleges, felfújt konfliktusról van szó.

Klus elismerte, a szlovák külügyminiszter nem reagált diplomatikusan, de valószínűnek tartja, hogy Eduard Heger kormányfő a V4-es találkozón négyszemközt felveti az ügyet Orbánnak. A volt külügyi államtitkár a diplomácia világából ellesett szófordulattal hozzátette, az unióban, Brüsszelben nem a problémát kell látni, hanem a lehetőséget, amely összeköti a magyarokat és a szlovákokat.

Ne oldjuk, ki a nagyobb magyar – reagált Forró Gyimesinek a Szövetséget ért megjegyzésére. A magyar nemzet részei vagyunk, ezért szurkolunk a magyar válogatottnak, de itt élünk Szlovákiában, és mi is ezt az országot gazdagítjuk – szögezte le a pártelnök, kiemelve, a közös történelmünknek számos olyan pillanata van, ami összeköt minket.

Ugyanakkor Forró Krisztián élt az alkalommal, hogy figyelmeztessen, arról sem feledkezhetünk el, a szlovák–magyar együttélésnek vannak sötét időszakai is, ilyen a magyarság kollektív jogfosztása a Beneš-dekrétumok által. A pártelnök példákon keresztül magyarázta el, mit élt át a felvidéki magyarság a kitelepítések idejében.

A nagyhatalmak érdeke, hogy szétválasszák a közép-európai népeket

Forró szerint már-már Orbán-fóbia alakult ki idehaza, hanem az európai politikában is. Eközben azonban érdemes figyelembe venni, hogy a nagyhatalmak érdeke mindig is az volt, hogy szétválasszák a közép-európai államokat, nemzeteket. Pedig, ha összefogunk, erősek lehetünk a régióban – húzta alá Forró.

A műsorvezető felvetését vitatva a Szövetség elnöke leszögezte, a könnyített állampolgárság megadása Magyarország részéről nem sérti Szlovákia érdekeit. A kettős állampolgárság Romániában, Szerbiában és Horvátországban sem okoz problémát, egyedül csak Szlovákiában – emlékeztetett Forró.

Martin Klus szerint az állampolgársági törvény változtatása lépés a törvény enyhítése felé. A volt államtitkár a felvidéki magyarok lojalitását megkérdőjelezve hangsúlyozta, nem büszke arra, ahogy a DAC-meccseken szurkolnak a magyar drukkerek. Klus a csütörtöki V4-csúcs kapcsán megjegyezte, megromlottak a szoros magyar–lengyel kapcsolatok az ukrajnai háború miatt, Szlovákia jelenleg a közvetítő fél a V4-ek között. A korábbi külügyi államtitkár ugyanakkor hozzátette, szerinte az Orbán-kormány különutas politikája ellenére sem kellene kizárni Magyarországot a V4-ből.

A megbékéléshez rendezni kell a magyarokat ért sérelmeket

Forró hangsúlyozta, miközben Gyimesi kritizálja Káčert, a külügyminiszter annak az OĽaNO-nak a jelölte, amelynek ő maga is a frakciójában ül a parlamentben. A Szövetség elnöke szerint érthető Orbán törekvése, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában, a háborúnak egyre több kárpátaljai magyar áldozata van. Ahhoz, hogy béke legyen, tárgyalni kell – emelte ki Forró, hangsúlyozva, ezen a véleményen van Ferenc pápa is.

A Szövetség elnöke kiemelte, egy történelmi térképet állítunk be veszélyes problémának, miközben a valós gondokról nem beszélünk. Forró hozzátette, mindaddig nem lehetnek lezárva a történelmi kérdések sem, amíg a magyaroktól nem kérnek bocsánatot a második világháborút követő kitelepítésük és a kirablásuk miatt. A megbékéléshez rendezni kell a magyarokat ért sérelmeket is – szögezte le a pártelnök.

Klus hangsúlyozta, Ukrajna egy szégyenteljes orosz támadás ellen védekezik, ezért érzékenyebb Kijev a magyar irredentizmus jeleire. Beszéljünk a történelmi sérelmekről, a németeknek és a franciáknak is sikerült megbékélniük – idézte fel ismét a diplomáciai tankönyvek nyelvét a szlovák politikus.

Az Orbán-kormány nemzetpolitikája példa lehetne más országoknak

Gyimesi György szerint erős kötődésük van a szlovákiai magyaroknak Magyarországhoz, de Szlovákia polgárai. Kiemelte, többször is elmondta, híve Szlovákia szuverenitásának. A műsorvezető felvetésére kiegészítésül hozzátette, az ország jelenlegi határai között. A nemzeti közösségek meghatározását a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek kellene rendeznie, amely a kormányprogram része – hangsúlyozta a képviselő.

Gyimesi felvétésére Forró úgy reagált, a pozsonyi magyar képviselő a legerősebb szlovák kormánypárt tagja, mégsem fogadták el a mai napig a törvényt. Zárásul a Szövetség elnöke megjegyezte, fontos a nemzeti összetartozás. Az Orbán-kormány nemzetpolitikája példa lehetne más országok, így Szlovákia számára is, amelyeknek nemzetrészei élnek a külhonban.

Total
28
Megosztás
Total
28
Megosztás