Félidős ellenzéki kritikák Gyergyószentmiklóson

Eltelt két év azóta, hogy Gyergyószentmiklós jelenlegi polgármestere, az RMDSZ-es Csergő Tibor elkezdte a hivatali munkáját. Mandátumának félidejében tartott helyzetértékelést az önkormányzati képviselő-testület EMSZ-frakciója – a meglátásaikat szerdán sajtótájékoztatón ismertették a Székelyhon.ro portál szerint.

Elfecsérelt örökség: ez áll azon a táblázaton, amelyet az Erdélyi Magyar Szövetség kisebbségi frakciója készített, és amely a korábbi városvezetés által hátrahagyott huszonnégy fontosabb fejlesztési projekt állapotát mutatja be. A legtöbb esetben csúsztak a határidők, mások el sem kezdődtek, és nagyon valószínű, hogy lesznek olyanok, amelyek egyáltalán nem fognak megvalósulni – mutattak rá frakció képviselői. „Focis hasonlattal élve, azt látjuk a mérkőzés félidejében, hogy a csapatkapitány folyamatosan rúgja az öngólokat, a csapattársai pedig nem tudják, merre az irány” – fogalmazott Kémenes László önkormányzati képviselő.

Emlékeztetett, hogy a 2020-as választási kampányban hangsúlyozták, a döntés tétje az, hogy az addig előkészített vagy megnyert projektek megvalósulnak-e, vagy minden leáll évekre. Rámutatott, a „polgármester kijelentése volt, hogy hadat üzen a pazarlásnak, de láthatóan ez sem történt meg”. A kertészet esetét említették, amelynek éves fenntartása jelenleg hozzávetőleg félmillió lejébe kerül a városnak, míg korábban ennek a feléből lényegesen többet tudtak elérni. Rátértek a fizetéses parkolás kérdésére is, amelyben semmi előrelépés nem történt két év alatt; mindez, számításaik szerint évi 400 ezer lej bevételkiesést jelent Gyergyószentmiklósnak.

A beruházásokra térve rámutattak: lecsúszott Gyergyószentmiklós arról a lehetőségről, hogy kiépüljön a gázhálózat, miközben 2020 októberében már készen álltak az ehhez szükséges tervek. Jelezték, a gyilkostói ivóvíz- és csatornahálózat felújítása esetében tavaly áprilisban meghívta a képviselőket a novemberre ígért átadásra, pezsgőbontásra, de azóta sincs mire koccintani. A tervezett bölcsőde is szóba került: mint kifejtették, annak építésére több mint egy év alatt még mindig nem tudott területet találni a városvezetés, az első kiírásból így már kicsúszott a város, és könnyen megtörténhet, hogy a jelenlegi második esélyt is elveszíti. „Ugyanis a polgármester javaslatára másra fogják irányítani a területvásárlásra elkülönített 100 ezer lejt. Így ha lenne is megfelelő terület, ennek megvásárlására csak a következő költségvetésből kerülhetne sor, azaz csak 5–6 hónap múlva, amire már nem biztos, hogy létezni fog a bölcsődeépítéseket célzó kormányprogram” – hangzott el.

Szintén kétséges a város főtere felújításának sorsa – folytatták a frakció tagjai. A polgármester nemrégiben maga nyilatkozta, hogy ha nem találnak időben kivitelezőt, akkor erről le kell mondani. Ehhez képest még a közbeszerzés sincs kiírva erre – hangzott el. „Ami azonban legfájóbb gond lehet, az a városi mobilitási terv sorsa: ez a kilenc utca teljes felújítását, aszfaltozását jelentő projekt 2023 év végéig le kellene záruljon, de jelenleg még semmi sem látható belőle. Ha pedig nem valósul meg időben, akkor az erre kapott pénzt vissza kell adni, és a beruházást önerőből kell kivitelezni, ami kivitelezhetetlen – sorolták az EMSZ-es képviselők.

Beszéltek még arról, hogy a távfűtőművet oly mértékben eladósították, hogy veszélybe került a szolgáltatás, és a tervezett nagymértékű áremelés sem tudja ezt megoldani, hiszen a fogyasztók képtelenek lesznek kifizetni a magas számlákat. Rámutattak arra is, hogy az idén felásott számos utca helyreállítása nem történt meg, emiatt pedig a téli hóeltakarítást sem lehet megfelelően elvégezni, a hóeke ugyanis megakadhat és tönkremehet a gép.

Összegzésként elhangzott: a frakció tagjai azt szeretnék, hogy a „második félidő” az elsőnél jobban sikerüljön, nem kellene lemondani a megnyert pályázatokról, és visszaküldeni a megnyert pénzeket Bukarestbe. A focis hasonlathoz visszatérve leszögezték: ilyen öngólok, ilyen teljesítmény után a csapatkapitányt le szokták cserélni.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Újabb román–magyar konferencia lesz az EMNT szervezésében

Következő hír

Orbán-fóbia Szlovákiában

Related Posts
Total
0
Megosztás