Öregszik a szívtipró is

Ma ünnepli születésnapját az angol romantikus komédiák (romkomok) ikonja, Hugh Grant, akit az Oxfordi Egyetem hallgatójaként eleinte sok minden érdekelt, kivéve a színészetet.

A 62 évvel ezelőtt Nyugat-Londonban született, kékvérű felmenőkkel rendelkező Hugh John Mungo Grantet a szülei bankárnak szánták, de 22 évesen már a kamerák elé állt úgy, hogy önmagát menedzselte. Első emlékezetes szerepét a Maurice című, James Ivory rendezte filmben játszotta, egy homoszexuális fiatalembert alakított, amivel el is nyerte a legjobb színész díját a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Eleinte a nyársat nyelt mintaangol szerepkörében érvényesült (Keserű méz, Napok romjai, Szirének). Sokáig úgy tűnt, hogy életfogytiglani mellékszereplésre ítélt színész marad. A világhírt a Négy esküvő és egy temetés című filmnek köszönheti, melyben Andie MacDowell partnere volt. Azóta, ha lökött figura szükséges egy vígjátékba (Áldatlan állapotban, Sztárom a párom), vagy egy arisztokratikusabb karakter egy drámába (Értelem és érzelem, Napok romjai), a hollywoodi szereposztók gyakran őt keresik meg.

A BAFTA- és Golden Globe-díjas színész ma már úgy érzi, hogy kinőtt a romantikus vígjátékok jófiús kategóriájából, és szívesen vállal szerepet Guy Ritchie filmjeiben, lubickolva a negatív szerepkörben. Leggyengébb alakításának az Áldatlan állapotban című 1995-ös filmben, Julianne Moore oldalán játszott szerepét tartja. Legutóbb a Tudhattad volna című televíziós minisorozatban, illetve a Fortune hadművelet – A nagy átverés című mozifilmben, valamint a Death to 2020 és Death to 2021 című, úgynevezett „mockumentary” műfajú Netflix-produkciókban volt látható.

Öt gyermeke van, különböző nőktől, jelenlegi felesége Anna Eberstein svéd tévés producer.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Üdvözlik a vásárhelyi színházigazgató távozását

Következő hír

Energia-ársapkáért tüntettek Romániában a kohászok

Related Posts
Total
0
Megosztás