Orosz kézen Mariupol az Azovsztallal együtt

Állítólag háromsz ukrán katona hagyta el a mariupoli acélmű katakombáit, valószínűleg fogolycsere keretében térhetnek majd haza. Legtöbbjük a hírhedt Azov-brigád tagja lehet.

Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint legtöbbjüket Olenivkába, félszáz súlyosan sérültet pedig Novoazovszkba vittek. Mindkét település az oroszok kezén van, a terv most az a BBC szerint, hogy fogolycsere keretében térhetnek vissza az ukránokhoz, és ugyanennyi orosz hadifogoly visszamehet Oroszországba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetben beszélt arról éjfél körül: a mariupoli katonáknak élve kell visszatérniük Ukrajnába, de a fogolycseréről szóló tárgyalások időt vesznek igénybe. Maliar egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy néhány katona még így is marad az Azovsztalban. Az ukrán hadsereg vezetői pedig arról adtak ki közleményt, hogy a mariupoli katonák teljesítették a hadi feladataikat azzal, hogy sokáig feltartóztatták az oroszokat, így elég időt nyert az ország többi része a hatékonyabb védekezés megszervezésére, mostantól az Azovsztalban lévők életének a megmentése a parancs.

Denisz Prokopenko, a szélsőnacionalistákból álló Azov ezred parancsnoka nemrég videóüzenetet tett közzé, aminek már búcsúhangulata volt. Ebben arról beszélt, hogy az erőik „mindent megtettek, amit a lehetetlen helyzetben megtehettek”, és reményét fejezte ki az ukrán nép támogatásában. Arról is beszélt, hogy teljesítik a katonai főparancsnokság utasítását, de hogy az mi, azt nem részletezte.

Mariupol, az egykor félmilliós iparváros és kikötő az Azov-tenger partján ma már csak egy romhalmaz, az oroszok kezén. 1948–89 között a város neve Zsdanov volt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Népszámlálási stressz

Következő hír

Bivalyok vontatta szekér fog közlekedni a Hargita megyei Szejkefürdőn

Related Posts
Total
0
Megosztás