Ősbemutató: Pannonhalmi szamizdat

Február 25-én 15 óra 55 perckor (magyar idő) a Duna TV-ben mutatják be Petényi Katalin és Kabay Barna legújabb dokumentumfilmjét, a Pannonhalmi szamizdat című alkotást, amelynek java részét a Pannonhalmi Főapátságban forgatták.

 A történelmi eseményeket dr. Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát, a bencés rendtörténet kutatója foglalja össze a filmben.

A mozgókép készítői eddig ismeretlen dokumentumok alapján mutatják be a pannonhalmi bencések és a kolostorban szociális otthonában élő jezsuiták, ciszterek, ferencesek életét a kommunista diktatúra éveiben. Az Államvédelmi Szolgálatok állandó ellenőrzése, a lehallgató készülékek, házkutatások és a beépített ügynökök megfigyelései ellenére a kolostorban működő könyvkötő műhelyben-titokban nyomtatták a gimnáziumban oktató és az otthonban élő börtönt viselt tudós szerzetesek írásait, a Bécsből becsempészett legújabb francia egyházi irodalom fordításait, amelyeket illegális utakon juttattak el a budapesti fiatalokhoz. A teljes izoláltság mellett a szerzeteseknek sikerült titkos kapcsolatot kiépíteniük a Vatikánnal. A Rómából és a pannonhalmi kolostorból jelentő ügynökök jelentésein és az állambiztonsági szervek intézkedésein keresztül rajzolódik ki az árulás és hűség, erőszak és a szellem szabadságának megütközése.

Megrendítő börtönképek idézik fel a szenvedéseket, drámai sorsokat, teszik érzelmileg átélhetővé a kiszolgáltatottságot, a félelem eluralkodását. A film hiteles képet nyújt a diktatúra működéséről.

Televíziós bemutatójára nem véletlenül kerül sor a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Mint ismeretes, a magyar Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják meg ezt az emléknapot, ahhoz kapcsolódóan, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947-ben ezen a napon jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Mátyás király kolozsvári szülőházának felújítása elmarad

Következő hír

Bombamerénylet az ENSZ-békefenntartók ellen Afrikában

Related Posts
Total
0
Megosztás