Óva intenek a feketetói vásár miatt

Alternatív útvonalakat és óvintézkedéseket javasol a Kolozs megyei rendőrség a gépjárművezetőknek a magyar határ és Kolozsvár között a Körösfeketetón (Negreni) egész hétvégén zajló hagyományos vásár miatt.

A Nagyvárad és Kolozsvár között, az E60-as európai út mentén található, egykor Bihar vármegyéhez, ma a romániai Kolosz megyéhez tartozó Körösfeketetó évszázados múltú vásárát hagyományosan október második hetében tartják a Sebes-Körös által kettészelt több mint tízhektáros területen. Mára gyakorlatilag egy óriási zsibvásárrá vált, ahol ömlesztve jelenik meg minden elképzelhető régiség és kacat, kézműves és ipari termék, autentikus népművészeti és talmi műtárgy.

A feketetói vásár a romániai, magyarországi, csehországi, ausztriai és németországi régiséggyűjtők fontos beszerzőhelye, de a régiségek mellett szinte bármit meg lehet találni az alkalmi eladók kínálatában. A romániai érdeklődők mellett külföldi turisták is előszeretettel látogatják.

Mivel tízezrek látogatják szerte a Kárpát-medencéből érkezve, a Körösfeketetóra igyekvő autósok nagy száma miatt október második hetének végén gyakorta megbénul a forgalom az E60-as európai út Nagyvárad és Kolozsvár közötti szakaszán. Ezért a rendőrség arra szólítja fel az utasokat, ha tehetik, ezen a hétvégén kerülőutakon közlekedjenek a Partium és Erdély fővárosai között. A Cluj24 hírportál által idézett közlemény a Magyarország irányából Kolozsvárra igyekvőknek az Élesd–Szilágynagyfalu–Zilah–Kolozsvár alternatív útvonalat javasolja. Erről Magyarnádasnál (Nădășelu) az észak-erdélyi autópályára is fel lehet hajtani, és haladni Gyaluig (Gilău).

Az E60-as úton – ami Romániában az 1-es sz. országút (DN1) – közlekedőket a biztonsági előírások betartására szólítják fel a rendőrök, a gyalogosokat pedig arra kérik, figyelmesen keljenek át az úttesten. A rendőrség a zsebtolvajokra is felhívja a figyelmet, de arra nem tértek ki, hogy számos más veszély is leselkedik a vásári forgatag felkeresőire. A vásárlók esetleges átverése az ilyen „rendezvényeknek” már-már természetes velejárója…

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás