Partizánháborút indított Oroszország ellen Ukrajna

Ukrán diverzánsok hatoltak be a nyugat-oroszországi Novaja Tavolzsanka községbe, ahol az orosz erők harcban állnak velük – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója egy mai videóüzenetben.

Gladkov arra reagált, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű, az ukrán oldalon harcoló partizáncsoport találkozót ajánlott fel neki a településen, valamint foglyok átadását. Sajtóértesülések szerint két orosz katona esett a fogságukba. „Láttam az aljasok, gazemberek, gyilkosok és fasiszták felhívását, akik állítólag találkozót akarnak velem, felajánlva, hogy beszélnek velem a foglyokért cserébe. Valóban behatoltak, Novaja Tavolzsankában harc folyik a diverzáns- és felderítőcsoporttal. Remélem, hogy mindannyijukat megsemmisítik, másképp nem is lehet” – mondta a kormányzó. Félő, hogy a túszokat már megölték, de ő egy órán át biztonságos tárgyalási lehetőséget ajánl a támadóknak a sebekinói közúti határátkelőnél. Gladkov korábban elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 569 ukrán tüzérségi belövés érte Belgorod megyét, ebből 519 a Sebekinói járást. Közölte, hogy a lakóépületek elleni célzott támadások következtében két nő életét vesztette, további két civil megsebesült.

A kormányzó vasárnap reggel azt javasolta a leggyakrabban támadott települések lakosainak, hogy ideiglenesen hagyják el otthonukat. Tájékoztatása szerint több mint négyezer embert helyeztek el ideiglenes szálláson. Napközben Gladkov arról számolt be, hogy Belgorod városban működésbe lépett a légvédelem.

Az orosz védelmi minisztérium május 22-én számolt be az Ukrajna irányából történt betörés visszaveréséről és több mint hetven támadó megsemmisítéséről a belgorodi régióból. Június 1-jén a tárca arról adott ki tájékoztatást, hogy hadsereg és a határőrség ugyanezen a határszakaszon meghiúsított egy hasonló kísérletet, és több mint félszáz fegyverest semmisített meg.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat elzárkózik a belgorodi régió elleni ukrán támadások elítélésétől, rámutatott, hogy ugyanezek az országok hosszú éveken át nem vették észre a Donyec-medence bombázását. „Tudnunk kell, mi a dolgunk, tennünk kell a dolgunkat, és be kell végeznünk a dolgunkat. Nincs számunkra alternatíva” – mondta. Arra a kérdésre, hogy be kell-e fejezni, amit Moszkva elkezdett, Peszkov azt hangsúlyozta, hogy Kijev új fegyverekkel, köztük nagyobb hatótávolságú rakétákkal való ellátása újabb fordulóhoz vezet a feszültség fokozódásának spiráljában. „Ez ismételten arra kötelez bennünket, hogy összeszedettebbek, erősebbek, jobban mozgósíthatók legyünk. Hogy folytassuk, amit elkezdtünk” – fogalmazott Peszkov. A szóvivő, anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna, azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök főparancsnoki minőségében folyamatosan kapott tájékoztatást és adott ki utasításokat kedden, amikor ukrán dróntámadás érte Moszkvát és környékét.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a mai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők az éjjel nagyhatótávolságú, légiindítású precíziós fegyverekkel mértek csoportos csapást ukrán katonai repülőterekre, parancsnokságokat, radarállásokat, ukrán repülőgépeket, valamint fegyver- és lőszerraktárakat megsemmisítve. A tábornok az ukránok elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét csaknem 600 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük mintegy 240 katona a donyecki régi déli részén és Zaporozsjében vívott harcokban esett el. A megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg egyebek között egy Dnyipro környéki drónösszeszerelő üzemet, négy vezetésipontot és öt lőszerraktárt.

Szergej Akszjonov, a 2014-ben Oroszországhoz visszatért Krím-félsziget elöljárója közölte, hogy vasárnapra virradóra az orosz légvédelem öt ukrán drónt lőtt le a félsziget fölött, további négyet pedig leszállásra kényszerített. Az egyik szerkezet lezuhanása Dzsankojében anyagi károkat okozott.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Orbán Viktor és Tőkés László a nemzeti összetartozás napján: összetartozunk

Következő hír

Nem bíznak a tanügyiek a kormányígéretekben

Related Posts
Total
0
Megosztás