Orbán Viktor és Tőkés László a nemzeti összetartozás napján: összetartozunk

Egyetlen szóval üzent Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma, 2023. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. „Összetartozunk” – írta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, a szó után pedig három magyar zászlót is feltüntetett. Tőkés László EMNT-elnök a fővárosban felvonulóknak üzent.

A bejegyzéshez ugyanakkor Kalmár Pál Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalának közel évszázados hangfelvételét is posztolta. A dal 1920-ban keletkezett, a Vincze Zsigmond (zene) és Kulinyi Ernő (szöveg) által írt Hamburgi menyasszony című operett egyik dalbetétjeként. A darab maga nem is keltett volna akkora érdeklődést, ha nem lett volna benne éppen a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország, amely ezt követően a kor leghazafiasabb dalai közé számított. Később, a nyilas korszakban zsidó származású szerzői miatt, a háborút követően pedig „nacionalista” tartalma miatt nem játszották, és csak a rendszerváltást követően vált ismét szabadon hallgathatóvá-énekelhetővé Magyarországon és szerte a világon.

Mint ismeretes, a magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A nemzeti összetartozás napján számos megemlékezést rendeznek Magyarországon, az elcsatolt terülteken és sok helyen a világban, ahol magyarok élnek. Ma Budapesten is tartottak egy felemelő, méltóságteljes, látványos rendezvényt a nemzeti zászló és címer tiszteletére. Egy 1848 méteres, nemzeti színű, két méter széles zászlót vittek végig az Andrássy úton, az Operától a Hősök teréig, ahol élő kokárdát formáz. Idén ez a zászló az Összetartozás Napja okán kiegészül egy négyszáz méteres székely zászlóval is, amely a Hősök terén körbeöleli a piros-fehér-zöld kokárdát, képviselve a külhoni magyarjainkat. A rendezvény védnöke Tőkés László püspök, az ErdélyiMagyar Nemzeti Tanács elnöke, aki egy jóelőre betervezett kolozsvári családi esemény miatt csak lélekben tudott ott lenni. Az emlékezők, ünneplők és minden honfitársa számára az alábbi üzenetet juttatta el a szervezőkhöz:

TISZTELGÉS A NEMZET ZÁSZLÓJA ELŐTT

 Azok, akik a mai napon az Andrássy úton végighordozzák a Nemzet 1848 méteres Zászlaját, az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban egyesülő nemzetünk olthatatlan szabadságvágyát hirdetik.

Azok, akik a mai napon a Hősök terén ebből a zászlóból nemzeti színű kokárdát fonnak, a hazájától elszakított székelység zászlajával övezve körül azt, darabokra szaggatott nemzetünk országhatárokon átívelő összetartozását hirdetik.

Azok, akik a trianoni diktátum kényszerű aláírásának órájában telefonjaikat magasba emelve az összetartozás békeharangját megszólaltatják, eget ostromló közös imádságban fohászkodnak Istenünk szabadításáért.

Istennek választott népe hazája összeomlása láttán egykor ilyenképpen fohászkodott: „Megrendítetted ez országot, ketté szakasztottad; építsd meg romlásait, mert megindult.”

Isten kegyelme láttán megpróbáltatásokat szenvedő népe ugyanekkor szívbéli hálákat adott, mert: „Adtál a téged félőknek zászlót, melyet felemeljenek az igazságért” (Zsolt 60,4-6).

A mai napon az isteni igazság eme zászlaját emeljük a magasba, hogy határtalan szeretetének közösségében egyesüljünk.

Urunk, Istenünk Krisztus zászlaja alatt sorakozunk fel, és szívünk mélyéből szólva, a Zsoltáros szavával arra kérünk: „Segíts jobboddal, és hallgass meg minket!”

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ezek a cégek évtizedeken át tudatosan mérgezik az embereket

Következő hír

Partizánháborút indított Oroszország ellen Ukrajna

Related Posts
Total
0
Megosztás