Refo Café – magyar „oázis” Kolozsváron

Újabb vendéglátóipari egység próbál törzshelyévé válni a kolozsvári magyaroknak. Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) által működtetett Refo Café július 5-én nyílt meg a protestáns teológia épületének földszintjén, az egykori Bocskai tér 13. szám alatt. A működtetők azt remélik, hogy a kávézóval bővített könyvesbolt közösségformáló térré válik a kincses városban.

A RefoSátor évek óta ismerős nemcsak a kolozsváriak, hanem az erdélyi magyarok körében is. Az Erdélyi Református Egyházkerület iratterjesztése könyvhetek, református világtalálkozók, különböző más egyházi események vagy a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával szinte állandó vendégnek számít. A sátor munkaközössége könyveket, egyházi kiadványokat árul, máskor besegít a szervezésbe, vagy éppen tematikus napok keretében rádiózással, diakóniával foglalkozik, netán orvosi tanácsokkal is szolgál. A RefoSátor adta az ötletet – még 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója alkalmával –, hogy Kolozsváron a már meglevő Biblos Könyvesbolttal egy helyiségben kávézó is nyíljon. Ahol a könyvek, egyházi és más jellegű újságok mellett az érdeklődő leülhet egy pohár teára, üdítőre vagy éppen kávéra.

A megvalósításra hosszú ideig kellett várni. Ám mindazoknak, akik a kincses városban a protestáns teológia alatti könyvesboltba betérnek, július elejétől kellemes meglepetésben van részük: az ízlésesen kialakított tágas térben új kávézó fogadja őket. A 2017-ben megfogant ötletnek – amelynek gazdája Dávid Zoltán, a Misztótfalusi Kis Miklós Sajtóközpont igazgatója – egy évvel később már neki is fogtak. Ám az évek során rengeteg nehézségbe ütköztek. S ha a vírust, az építkezést, a háborúval járó gazdasági válságot viszonylag könnyen át lehetett hidalni, az időközben megváltozott törvények, a különböző hatóságok packázásai, a bürokrácia, a polgármesteri hivatal által gördített folyamatos akadályok igencsak megnehezítették a helyiség megnyitását. Hogy csak egy példát említsünk: a volt Bocskai téren nyílt helyiség reklámozása céljából bármilyen apró felirat, reklám, zászló fel- vagy kifüggesztése külön engedélyeztetést – beleértve építkezési engedélyt, rajzokat, terveket stb. – feltételez, amely ismét hónapokat, az eddig tapasztaltak alapján pedig inkább éveket jelent.

„Szeretnénk, ha ez a hely találkozási pont lenne az irodalmat kedvelők, a pihenni vágyók, a kávézók vagy éppen az egymásnak találkát adók, beszélgetni vágyók számára” – fogalmazott a megnyitón Dávid Zoltán, aki elmondta, az irodalom és a társasági tér összekapcsolásával egy oázis jöhet létre a nyüzsgő kolozsvári életben, ahol megpihenhetünk. A működtetők ugyanakkor szeretnék, ha e nyüzsgés a kávézó mindennapjaiba is belopná magát. Az elképzelés szerint a kávézó kommunikációs csatornája is lenne az egyháznak, ahol meg lehetne szólítani azokat, akik az egyháztól részben már távolabb élnek, de egy kiadványt, újságot azért szívesen elolvasnak, megvásárolnak. A helyiség iratterjesztő-könyvesbolt részén református könyvek mellett megtalálhatóak katolikus, evangélikus és unitárius kiadványok is, jelen vannak az erdélyi kiadók (mint például az Ábel, Kriterion, Exit, Koinónia, Polis), valamint magyarországi keresztyén könyvkereskedések (Kálvin és Harmat Kiadó, Parakletosz Könyvesház, KIA – Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány).

Az ingatlanban 2000 és 2017 között már működött egyházi könyvesbolt, akkor mintegy 600–800 címet lehetett megtalálni, ma már több mint 16 ezer termék közül válogathat az érdeklődő. A RefoCafé berendezése (amely a Fülöp József által képviselt helyi Most Wanted Design cég munkáját dicséri) egyrészt a modern kor követelményeinek felel meg, másrészt puritán jellegű. Aki betér a kávézóba, jobb oldalt a kolozsváriak emblematikus épületének, a Farkas utcai templomnak a sziluettjét véli felfedezni a fából készült könyvespolcból. A lámpák harangokként csüngenek alá a mennyezetről, az azokat körülölelő fakereteken bibliai idézetek olvashatók: Isten nemzetsége vagyunk. S megtalálható a református egyházkerület jelmondata is: Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? (Rm 8,31).

A kávézó megnyitása jelzi, hogy a református egyház nemcsak a templomfelújításokban, iskolák építésében érdekelt, hanem az élet minden területére kiterjedő intézményrendszer kiépítésében. Ezt a gondolatot már Kató Béla püspök fogalmazta meg, aki elmondta: egy kisebbség úgy maradhat meg, ha erős intézményrendszert, jól körülhatárolt bástyákat hoz létre. Ehhez tartozik a RefoCafé is, amely mutatja az oda betérők számára a magyar református önazonosságot, de azt is tudtára adja az embernek, hogy mit várhat el egy ilyen helyen. A püspök szerint jó lenne, ha e kávézó felzárkózna a többi jól ismert kolozsvári helyiség közé. „Fontos a termékbőség, a kávé minősége és nyilván az ára is, de ugyanilyen meghatározó lesz a hely szellemisége is” – mondta a püspök, aki reméli, hogy a RefoCaféban minden korosztály megtalálja helyét, a fiatalok (például a teológiáról és a közeli Apafi-kollégiumból) mellett a nyugdíjasok is. A megnyitón elhangzott: jó lenne, ha a kávézás és a könyvvásárlás mellett az emberek leülnének egymással társalogni, beszélgetések alakulnának ki, amelyekbe az épületben tanuló teológusok, leendő lelkipásztorok is bekapcsolódhatnak. Az elképzelések szerint a helyiségben majd különböző irodalmi esteket, könyvbemutatókat is tartanak, a Refo Café reggel 7-kor nyit és este 8-ig várja vendégeit. A megnyitó végén Kató Béla püspök arra kérte a jelenlevőket, használják és népszerűsítsék a helyet, s „adjunk egymásnak találkát itt”.

Somogyi Botond / Erdélyi Napló

Total
0
Megosztás
Előző hír

Sajtótájékoztatót tartottak az idei Tusványosról Budapesten

Következő hír

Meghalt Győri Béla, a legendás rádiós újságíró

Related Posts
Total
0
Megosztás