Rohanunk a harmadik világháború felé

Azzal, hogy Németország bejelentette: harckocsikat küld Ukrajnába és erre biztatja szövetségeseit is, gyakorlatilag közvetve hadviselő féllé vált az orosz–ukrán–amerikai háborúban.

Berlin 14 darab – egy tankszázad − Leopard 2 A6 típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának a német hadsereg saját állományából. A végső cél, hogy más országokkal együttműködve összesen két zászlóaljat (egy zászlóalj három harckocsizó századból áll, tehát 84 darabot) küldjenek a háború sújtotta országba. Várják ugyanakkor a hasonló amerikai bejelentést.

A német harckocsikhoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik − közölte Olaf Scholz német kancellár. Balliberális kormánya döntését több hónapon át tartó nyomásgyakorlás előzte meg, leginkább a balti államok, valamint Lengyelország részéről. (Az oroszgyűlöletben történelmi okok miatt élen járó elvakult lengyelek valósággal megzsarolták Berlint: ha a németek nem küldenek tankokat a Zelenszkij-rezsimnek, akkor ők maguk adják oda Ukrajnának minden eszközüket, saját nemzetbiztonságukat is veszélyeztetve.)

„Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek, minden bizonnyal nyomot hagynak majd a német–orosz kapcsolatok jövőjén” – idézte korábban az MTI Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt, akit − akkor még feltételes módban − a német Leopard tankok Ukrajnának történő átadásáról kérdeztek. A sajtó máris úgy fogalmazott: a világháború visszatér, hiszen újból német tankok harcolhatnak orosz páncélosok ellen, akárcsak 80 évvel ezelőtt…

Mára a Fehér Ház is bejelentette: az USA is küld tankokat Ukrajnának, mégpedig Abrams típusú harckocsikat. Ezt a szenilis Joe Biden elnök személyesen jelentette be. Állítása szerint Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg. Megjegyezte, hogy az Abrams használata és karbantartása nagyon összetett feladat, ezért az Egyesült Államok olyan alkatrészeket és felszereléseket ad az eszközökkel, amelyek hosszú távon fenntarthatóvá teszik az eszközök használatát a hadszíntéren. És természetesen temérdek lőszert is küldenek a szélsőnacionalista kijevi rezsimnek. Az „ajándékcsomagban” szerepel további 8 taktikai jármű, több kiszolgáló jármű felszerelésekkel és a kiképzés, karbantartás anyagi fedezete (azaz újabb dollármilliók).

Kiderült az is, hogy az Abrams harckocsikat nem az amerikai hadsereg készletéből hívják le – ami jelenleg mintegy négyezer ilyen tankot számol –, hanem ezeket már fegyvergyáraktól veszik meg, ami igazolja azt a kevéssé hangoztatott tételt, miszerint az „ukrán ellenállás” igencsak jó üzlet a nyugati hadiipar számára.

Az USA kormánya a múlt héten még ellenezte, hogy a legmodernebb típusú harckocsit küldjék Ukrajnának. Azt mondták, hogy az eszköz kezelése bonyolult, fenntartása pedig túlságosan nagy költséget jelent. A védelmi politikáért felelős helyettes államtitkár, Colin Kahl újságírók előtt arról beszélt, hogy az Abrams harci járművek összetett és drága eszközök, amelyeket nehéz karbantartani és a kiképzés is nehéznek számít. Úgy fogalmazott, hogy „nem kellene az ukránokat olyan rendszerekkel ellátni, amelyeket nem tudnak javítani és fenntartani, valamint hosszú távon nem engedhetik meg maguknak”.

A kelet-európai konfliktus eszkalációjának jele az is, hogy Maia Sandu moldovai államfő kormánya egyre erőteljesebben dörgölőzik a NATO-hoz és a korrupt brüsszeli bürokratákhoz, országa arra készül, hogy feladja eddigi semleges státusát. Teszi ezt annak ellenére, hogy nem éri közvetlen katonai fenyegetés, a moldovai állampolgárok többsége pedig elutasítja bármilyen katonai szövetséghez való csatlakozást, illetve hogy történelmi mélypontra esett az EU ázsiója a Románia, Ukrajna és az oroszbarát Transznisztriai Köztársaság közé szorult kétmilliós országban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nem jó az irány a románok szerint

Következő hír

A médiáról nemzetstratégiai kérdésként kell gondolkodni

Related Posts
Total
0
Megosztás